ГоловнаСуспільствоВійна

Військові дізналися про підготовку Росією позову проти України до Гаазького трибуналу

Сили АТО збираються звинуватити в геноциді російськомовного населення Донбасу.

Військові дізналися про підготовку Росією позову проти України до Гаазького трибуналу
Фото: www.facebook.com/uacrisis

Керівництво Росії готує провокацію міжнародного масштабу проти України, заявили в штабі АТО.

"З метою відвернення уваги від трагічних подій у Сирійській арабській республіці, де зафіксовано непоодинокі випадки загибелі цивільного населення від дій Збройних сил Російської Федерації, керівництво Росії готує провокацію міжнародного масштабу проти України. Її мета - дискредитація керівництва нашої країни, отримання приводу для подання позову проти України до Міжнародного кримінального суду в Гаазі, а також створення підґрунтя для виходу РФ з Мінського процесу, заявив на брифінгу речник АТО Андрій Лисенко. "Здійснюється фабрикація псевдодоказів так званого "геноциду" Україною російськомовного населення Донбасу. Зокрема виготовляють документальні матеріали про нібито знищення українським військовими близько 400 будинків і 500 осіб, зокрема жінок, дітей і людей похилого віку села Сокільники Слов'яносербського району Луганської області, яке зараз перебуває на тимчасово окупованій території поблизу лінії розмежування сторін", - зачитав він заяву штабу АТО.

"До проведення цієї роботи залучають співробітників ФСБ, ГРУ Генштабу ЗС РФ, Слідчого комітету Росії, а також представників так званих силових структур "ЛНР". Пропагандисти використовують реальні факти руйнувань селища Сокільники і загибелі його мешканців, які постраждали від рук бойовиків і російських військ під час бойових дій наприкінці 2014-го - на початку 2015 років. На підставі цих фактів, які будуть презентовані як так звані результати розслідування правоохоронних органів "ЛНР", вже готують інформаційно-пропагандистські матеріали для ЗМІ та судові позови. Для нагнітання атмосфери істерії і ненависті заплановане проведення історичних паралелей з трагічними подіями в Хатині під час Другої світової війни і югославських воєн 90-х років. Одночасно відбувається психологічна обробка місцевого населення, яке окупанти намагаються схилити до дачі необхідних Росії свідчень", - сказано в ньому.

Нагадаємо, рік тому Україна почала процес подачі позову в Міжнародний суд ООН з приводу порушення Росією міжнародної конвенції про заборону фінансування тероризму та за підтримку терористів на сході країни.

2015 року Україна визнала юрисдикцію Гаазького трибуналу щодо військових злочинів, скоєних із початку 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram