ГоловнаСуспільствоВійна

МЗС звинуватило російську сторону в зриві відведення озброєння в зоні АТО

Україна закликала світову спільноту вплинути на РФ

МЗС звинуватило російську сторону в зриві відведення озброєння в зоні АТО
Фото: EPA/UPG

Міністерство закордонних справ України звинувачує Росію в зриві відведення важкого озброєння від лінії розмежування в зоні бойових дій на Донбасі.

Про це йдеться в заяві на офіційному сайті МЗС.

"В Україні з крайньою стурбованістю сприймають істотне зростання з початку листопада цього року кількості порушень режиму припинення вогню з боку незаконних збройних формувань, які діють на території окремих районів Донецької та Луганської областей. Особливе занепокоєння викликає географія обстрілів, їхній інтенсивний та систематичний характер. У період з 1 по 11 листопада ц.р. бойовиками здійснено понад 240 обстрілів уздовж усієї лінії розмежування, у т.ч. з мінометів калібром 82 мм та 120 мм, які мають бути відведені згідно з Мінськими угодами", - йдеться в повідомленні.

При цьому уточнюється, що тричі, 2, 8 і 10 листопада, сепаратисти провокували бойові зіткнення з підрозділами ЗСУ. Також уперше за два місяці було здійснено спроби штурму позицій українських військових поблизу Майорська і Новозванівки.

"Розцінюємо згадані дії як навмисну спробу зірвати не лише процес відведення важких озброєнь калібром менше 100 мм, який було нещодавно успішно завершено українською стороною, а й реалізацію інших аспектів Мінських домовленостей, включаючи важливі соціально-економічні та гуманітарні проекти", - йдеться в повідомленні.

МЗС закликає спеціальну моніторингову місію ОБСЄ розслідувати ці порушення і дати їм належну оцінку. У відомстві також закликали міжнародне співтовариство посилити вплив на Російську Федерацію з метою забезпечення неухильного дотримання Мінських домовленостей в повному обсязі.

Нагадаємо, секретар РНБО Олександр Турчинов допускає зупинку відведення озброєнь через порушення перемир'я бойовиками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram