ГоловнаПолітика

Усім арміям світу готову їжу постачають компанії, - нардеп

Депутати розкритикували новий експеримент Міноборони.

Депутати українського парламенту негативно поставилися до експерименту Міноборони, що передбачає повернення в армію "військових кухарів".

"Ми однозначно підтверджуємо, що солдат в армії повинен воювати чи покращувати свої військові навички, а не сидіти на кухні", - заявив народний депутат від "Самопомочі", член комітету ВРУ з питань національної безпеки і оборони Тарас Пастух у коментарі "Українським новинам".

За його словами, "самостійно" готувати собі їжу військові можуть лише "на фронті".

"Якщо говорити сьогодні про зону проведення антитерористичної операції, то там дійсно військовослужбовці готують собі самостійно, і жодна юридична особа туди не приїжджає і не надає своїх послуг", - наголосив політик.

У тому, що солдат "повинен захищати державу, а не сидіти кухарем", упевнений і член міжфракційного об'єднання "Депутатський контроль" Максим Поляков. За його словами, допомога на кухні з боку військовослужбовців допустима, лише якщо мова йде про альтернативну службу, коли солдати через свої переконання не можуть брати в руки зброю. Але це можливо лише як виняток, до повного переходу України на контрактну армію.

"Я вважаю, що повинна бути виключно контрактна армія, і тільки ті люди, які хочуть захищати державу", - наголосив Поляков.

Секретар комітету з нацбезпеки і оборони, депутат Блоку Петра Порошенко Іван Винник заявив, що в арміях розвинених країн харчування військовослужбовців здійснюються виключно сторонніми цивільними компаніями, які працюють із військовими відомствами на договірних умовах.

"Усі армії світу сьогодні, в принципі, працюють на аутсорсингу. Тобто готову їжу постачають окремо взяті компанії за окремо встановленими стандартами. На жаль, у нас зараз немає ні стандартів, ні ефективності використання грошових коштів на продуктове забезпечення", - підкреслив парламентарій.

За його словами, найближчим часом комітет ВРУ має намір докладно взятися за проблему продовольчого забезпечення солдатів.

"Ми сьогодні, в принципі, налагодили нормальні постачання пально-мастильних матеріалів за ринковими цінами, опікуємося постачанням взуття військовим, військової форми. І наступний момент, якому ми будемо приділяти увагу, - це використання цих майже 4 млрд грн, які сьогодні держава виділяє", - сказав він.

Нагадаємо, Міністерство оборони має намір відмовитися від аутсорсингу продовольчого забезпечення військовослужбовців. При цьому військові частини повернуть до радянської системи харчування, коли солдати самі працюють на кухні. На думку експертів, це сприятиме корупції в армії та погіршенню якості харчування військовослужбовців.

Зараз експеримент із відмовою від продовольчого аутсорсингу реалізують у львівській Національній академії Сухопутних військ і на Одеській береговій базі ВМС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram