ГоловнаСуспільствоОсвіта

Міносвіти оцінило зловживання в НАУ майже у 300 млн гривень

Посадові особи не контролювали використання коштів держбюджету

Міносвіти оцінило зловживання в НАУ майже у 300 млн гривень
Национальный авиационный университет
Фото: nau.edu.ua

Міністерство освіти і науки оцінює зловживання в Національному авіиаційному університеті на суму близько 298 млн гривень.

Про це повідомляє офіційний сайт Міносвіти.

Відділ внутрішнього аудиту Міносвіти з 25 червня по 5 серпня провів позаплановий внутрішній аудит в НАУ, за період з 1 січня 2008 року по 1 липня 2015 року (період, коли на посаді ректора НАУ перебував Микола Кулик).

У результаті аудиту виявлено, що посадові особи університету не повною мірою дотримувалися вимог законодавства і не контролювали використання коштів держбюджету.

"Порушення призвели до втрат матеріальних активів на загальну суму 115 751,71 тис. гривень, фінансових ризиків щодо втрати в подальшому матеріальних активів на суму 115 388,06 тис. гривень та неефективного використання бюджетних коштів на суму 66 959,20 тис. гривень. Також в НАУ мають місце службова бездіяльність відповідальних осіб та незабезпечення відшкодування матеріальних збитків від втрати матеріальних активів (квартири у житлових будинках на території НАУ; компенсації за використану забудовниками землю, яка знаходилася в постійному користуванні НАУ і т.д.), а також дії посадових осіб, які призвели або можуть призвести до ризиків втрати матеріальних активів у подальшій діяльності через неврахування інтересів університету при укладенні та реалізації господарських угод", - наголошується в повідомленні.

Крім того, керівництво університету закуповувало літаки на суму понад 30 млн гривень за завищеними цінами і без тендеру, які весь час з моменту поставки у 2012 році не використовувалися за призначенням.

"Внаслідок встановлення фактів щодо недоліків і протиріч у діяльності університету, які призвели до недотримання вимог законодавства України, аудиторська група надає негативний висновок про діяльність цього навчального закладу", - наголошується в повідомленні.

Про результати аудиту буде офіційно поінформовано Міністерство внутрішніх справ, Службу безпеки і Генеральну прокуратуру.

Нагадаємо, 20 серпня міністр освіти і науки Сергій Квіт звільнив усіх працівників відділу внутрішнього аудиту міністерства через покривання махінацій в НАУ. За словами міністра, екс-регіонал, перший проректор НАУ Максим Луцький використовував університет для особистого збагачення. Згодом Міносвіти звільнило і самого Луцького, а також чотирьох проректорів як призначених всупереч Статуту університету і закону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram