ГоловнаЕкономікаБізнес

Компанії Коломойського подали проти України позов до Стокгольмського арбітражу

Коломойський вимагає від держави 5 млрд доларів

Компанії Коломойського подали проти України позов до Стокгольмського арбітражу
Фото: adm.dp.ua

Міноритарні акціонери "Укрнафти", підконтрольні групі "Приват" Ігоря Коломойського (Littop Enterprises, Bridgemont Ventures, Bordo Managament), подали але і у Стокгольмський арбітраж, Лондонський суд, але і у Стокгольмський арбітраж.

Про це повідомив сам Коломойський журналістів, прийшовши в "Укрнафту" на збори акціонерів, пише "Інтерфакс-Україна".

"У Стокгольмському? Він стосується газу, а в англійському - прав акціонерів", - розповів Коломойський, не розкриваючи подробиці, але підтвердив, що мова йде про 5 млрд доларів.

Нагадаємо, у січні 2015 року три кіпрські міноритарії "Укрнафти" зажадали від України 5 млрд доларів як компенсацію за дії уряду і НАК "Нафтогаз України", направивши лист на адресу міністра енергетики Володимира Демчишина. У цьому документі кіпрські компанії вказували, що Україна протягом 2006-2014 років обмежувала "Укрнафту" у праві вільного продажу залишків газу на ринку, незважаючи на відповідні рішення судів.

Компанії-міноритарії запропонували представникам України зв'язатися з ними для вирішення спору мирним шляхом, відводячи на це три місяці. Інакше вони мали намір звернутися в міжнародний арбітраж, спираючись на норми Договору про приєднання України до Енергетичного співтовариства.

У ПАТ "Укрнафта" державі належить 50% плюс одна акція, якими управляє державна НАК "Нафтогаз України". Але незважаючи на більшість акцій, контролю над компанією у держави немає, оскільки її менеджмент лояльний до "Привату". Компанії Littop Enterprises, Bridgemont Ventures, Bordo Managament разом володіють понад 40% акцій "Укрнафти".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram