ГоловнаКультура

Європейська кіноакадемія розпочала збір коштів для Сенцова

На адвокатів та інші витрати необхідно 40 тисяч гривень на місяць

Європейська кіноакадемія розпочала збір коштів для Сенцова
Фото: oakmotionpictures.com

Європейська кіноакадемія відкрила спеціальний рахунок, куди європейці можуть перераховувати благодійну допомогу для затриманого в Криму та ув'язненого в Росії українського режисера Олега Сенцова. Про це на прес-конференції у Києві розповіла організатор фестивалю "Дні українського кіно на підтримку Олега Сенцова" Анна Паленчук, пишуть "Крым.Реалии".

"Ми будемо роздавати спеціальні матеріали, щоб у кожного, хто приходить на Дні українського кіно, залишалися реквізити, куди можна переказувати гроші Олегу. Гроші зараз потрібні, скоро буде суд у Ростові, і будуть дуже великі витрати, пов'язані з переїздом, з адвокатом і з іншим", - заявила Паленчук.

За словами організатора, певної суми, яка була б метою збору коштів, немає, тому що витрати постійні і з кожним днем утримання Сенцова в ув'язненні ростуть. "Є надія на те, що його відпустять завтра, і ми цим вже досить довго живемо, але витрати на його перебування там є. Ми йому постійно передаємо передачі, щоб у нього не було проблем зі здоров'ям. Плюс оплата адвокатів, переїздів, ще дуже багато витрат, тобто це близько 100 000 рублів на місяць (40 тисяч гривень)", - підкреслила організатор фестивалю.

Усі зібрані кошти передають двоюрідній сестрі Сенцова - Наталії Каплан, яка підтримує постійний контакт з ув'язненим і його адвокатом. Також допомогу надає уряд України.

"З минулого року уряд через державне агентство України з питань кіно щомісяця переказує певні кошти на рахунок Олега, для його підтримки. Також, ви знаєте, що і президент призначив стипендію Олегу Сенцову", - розповів голова державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко.

З 29 червня по 2 липня у Берліні відбудеться фестиваль "Дні українського кіно на підтримку Олега Сенцова", який організували на волонтерських засадах українські кінопродюсери з метою підтримати режисера Олега Сенцова, а також для популяризації української культури.

Нагадаємо, 11 червня Генпрокуратура Росії затвердила обвинувальний висновок у кримінальній справі щодо Сенцова та Олександра Кольченка, який проходить у кримінальній справі разом з ним. Сенцов звинувачується у створенні і керівництві терористичною спільнотою, скоєнні терористичного акту, приготуванні до терористичного акту, спробі незаконного придбання вибухових пристроїв і незаконному придбанні, перевезенні та зберіганні вогнепальної зброї та боєприпасів. Олександр Кольченко звинувачується в участі у діяльності терористичної спільноти.

Кримінальну справу направлено до Північно-Кавказького окружного військового суду для розгляду по суті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram