ГоловнаКультура

Українські археологи закликали Європу перекрити гранти росіянам у Криму

Російські археологи розпочали розкопки на українському півострові.

Українські археологи закликали Європу перекрити гранти росіянам у Криму
Фото: ua.ukrainecityguide.com

Асоціація археологів України складає перелік російських учених, які працюють в окупованому РФ Криму, і має намір передати його в Європейську асоціацію з проханням припинити співпрацю з ними. Про це повідомив учений секретар Інституту археології НАНУ Олексій Корвін-Піотровський в ефірі "Радіо Свобода".

"Москва почала видавати ліцензії (те, що в нас називають відкритим листом на право археологічних досліджень) на роботу на території Криму російським колегам. Декотрі відмовилися працювати в Криму - є такі. Інші не відмовилися і поїхали досліджувати українські пам'ятки", - зазначив він.

"Оскільки російським Крим визнає тільки Росія, нашим колегам вартувало б задуматися. Зараз ми робимо все, щоб визначити, хто з російських колег пішов на це, складаємо списки і будемо подавати в Європейську асоціацію археологів для того, щоб цим людям перекрили всі гранти європейські. Я думаю, це буде правильним кроком", - сказав учений.

Нагадаємо, на початку червня кримська окупаційна адміністрація повідомила, що Кримський федеральний університет імені Вернадського (створений окупаційною владою на базі Таврійського національного університету та кількох менших вузів) домовився з Базельським університетом про партнерство в дослідженні чорнолакових ваз IV-III століть до нашої ери.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram