ГоловнаКультура

У Києві покажуть проект сучасного мистецтва "Декомпресія"

У Парижі український проект вже побачили близько 25 тис. глядачів

З 19 червня до 19 липня в київському Інституті проблем сучасного мистецтва представлять проект "Декомпресія", показаний у Парижі в рамках фестивалю сучасної української культури "Україна - вільна сцена".

Про це повідомляє сайт Art Ukraine.

"Проект Дарини Кольцової "Декомпресія" став багатошаровою "розмовою" про Революцію Гідності, про страхи і романтичні сподівання, про болі і єдності... Понад 20 авторів у своїх роботах осмислили актуальні події, що відбуваються у нашій країні", - йдеться у повідомленні.

Робота Дарини Кольцової з експозиції "Декомпресія" у Парижі
Фото: artukraine.com.ua
Робота Дарини Кольцової з експозиції "Декомпресія" у Парижі

Серед учасників проекту - представники різних поколінь українських художників: як художники з досвідом участі у Венеціанській бієнале, Маніфесті, міжнародних форумах медіа-арту і численних резиденціях, так і молоді талановиті художники, які голосно заявили про себе протягом останнього року.

Також до українських художників в рамках проекту приєдналися і двоє іноземців: іспанський візуальний музикант і медіахудожник Хосе Батіста та естонська художниця і режисер-документаліст Крістіна Норман.

Зазначимо, що виставка сучасного мистецтва "Декомпресія" встановила рекорд у Парижі - за три тижні роботи (з 19 квітня по 10 травня) український проект, представлений у соборі Сент-Мері, побачили близько 25 тис. глядачів. Проведено десятки екскурсій англійською та французькою мовами.

"Декомпресія" - це наймасштабніший проект візуального мистецтва, який коли-небудь показували в Соборі, і ми пишаємося тим, що стали його частиною. Українське мистецтво надзвичайно добре сприйняли відвідувачі. Ми плануємо продовжити нашу співпрацю наступного року", - зазначив арт-директор асоціації мистецтва собору Сент-Мері Жюльєн Коральдель.

Тепер частина проекту експонуватиметься у Києві. Крім відео і саунд-робіт, інсталяцій та арт-буків, на виставці також представлять документальні роботи, презентуватимуть фільм про проект, проведуть кілька обговорень з питань культурної дипломатії та міжнародного співробітництва в галузі культури.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram