ГоловнаКультура

У Берліні покажуть незакінчений фільм про Сенцова і представлять його книгу "Оповідання"

Крім того, у столиці Німеччини проведуть Дні українського кіно на підтримку режисера

У Берліні покажуть незакінчений фільм про Сенцова і представлять його книгу "Оповідання"
Олег Сенцов

З 29 червня по 2 липня у Берліні вперше проведуть Дні українського кіно на підтримку Олега Сенцова.

Як повідомили організатори фестивалю на прес-конференції, Дні відкриються фільмом "Плем'я" Мирослава Слабошпицького, який у вересні вийде в прокат у Німеччині.

Дні українського кіно організовані у співпраці з посольством України у Німеччині, Європейською кіноакадемією, а також за підтримки Берлінського міжнародного кінофестивалю. Так, 23 червня Дітер Косслік, директор Берлінського кінофестивалю, зробить спеціальне відеозвернення про подію і Олега Сенцова.

Покази фільмів проведуть в одному з найбільш старовинних і престижних кінотеатрів Берліна - Babylon.

"Для нас вкрай важливо підтримати такі заходи. За останній час ми провели дуже багато презентацій та показів українського кіно, насамперед, у Мюнхені, в Талліні, у Парижі. Крім того, програма наших фільмів презентувалася на Варшавському і Берлінському кінофестивалях, у нас був павільйон у Каннах, у нас була велика українська делегація і панельна дискусія про українську кіноіндустрію недавно на кінофестивалі документального кіно у Шеффілді. Ми працюємо над тим, щоб український кінематограф був впізнаваним у світі, особливо, якщо таким чином ми можемо вплинути на долю нашого колеги Олега Сенцова", - розповів Пилип Іллєнко, голова Держкіно.

Німецькому глядачеві покажуть художні фільми "Хайтарма" Ахтема Сейтаблаєва, "Параджанов" Олени Фетісової і Сержа Аведікяна, "Поводир" Олеся Сеніна, а також зразки класичного українського кінематографа "Тіні забутих предків - Вогненні коні" Сергія Параджанова і "Навесні" Михайла Кауфмана.

"Показ українських фільмів - це не тільки ознайомлення з тим, на якому етапі сьогодні знаходиться українське кіно. Часто це стає актом якоїсь освіти. Ґрунтуючись на показі фільму "Хайтарма" у більш ніж 20 країнах, перші 15 хвилин після показу фільму ми говоримо власне про історію кримських татар, решту часу присвячуємо ситуації в Україні. Такого роду акції надзвичайно необхідні, тим більше, коли вони пов'язані з допомогою нашому співвітчизнику та ознайомлення більшого кола глядачів з українським кіно", - вважає режисер фільму "Хайтарма" Ахтем Сейтанблаєв.

У програмі Днів українського кіно представлять і українську документалістику: фільм "Усе палає" Олександра Тичинського, Олексія Солодунова і Дмитра Стойкова, "Майдан" Сергія Лозниці, фільм "Наша Надія" Володимира Тихого про Надію Савченко, а також цикл нових українських документальних фільмів про ситуацію на Сході України - "BABYLON'13: Війна".

Спеціальною подією Днів українського кіно стане показ чорнового монтажу документального фільму "Звільніть Олега Сенцова" російського режисера Аскольда Курова. Крім того, глядачам покажуть дебютну роботу Олега Сенцова - фільм "Гамер", який представить двоюрідна сестра Сенцова Наталія Каплан. Також планується презентація книги "Оповідання" Олега Сенцова від видавництва "Лаурус", частина якої була написана ще до ув'язнення.

У рамках Днів українського кіно в Берліні планують провести круглі столи з гостями з України та Німеччини.

Раніше Тижні українського кіно на підтримку Олега Сенцова провели в містах України і у Тбілісі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram