ГоловнаКультура

Зірки світового кіно в Каннах провели акцію солідарності з Сенцовим

Звернення із закликом звільнити режисерів підписали 108 осіб

На 68-му Каннському кінофестивалі у рамках програми "Двотижневик режисерів" відбулася багатоденна акція солідарності з українським режисером Олегом Сенцовим.

Як повідомляє "Радіо Свобода", під час акції звернення до російської влади з вимогою звільнити Олега Сенцова підписали 108 режисерів і акторів з різних країн. Серед них - лауреати "Золотої пальмової гілки" Каннського фестивалю Жан-П'єр Дарденн і Лоран Канте, президент Французької сінематеки Коста Гаврас, режисери Жак Одійяр (нинішній володар головного призу), Катрін Брейя, Бертран Таверньє та інші.

"Двотижневик режисерів" - одна з найпрестижніших програм Каннського фестивалю, де відбулися прем'єри нових картин Філіпа Гарреля, Мігеля Гомеша, Шарунаса Бартаса, Арно Деплешена, Жако ван Дормеля. Перед кожним з більш ніж п'ятдесяти сеансів демонструвалася фотографія українського режисера з написом "Свободу Олегу Сенцову".

Нагадаємо, що громадянина України Сенцова затримали російські силовики після анексії Криму, після чого його незаконно вивезли до Росії.

Сенцова звинувачує ФСБ РФ у підготовці терактів на території Криму. У середині квітня російське слідство висунуло йому остаточну версію обвинувачення. Режисерові світить провести 20 років у російській в'язниці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram