ГоловнаСвіт

НАТО відклало надання Грузії Плану дій щодо членства

Вступ Чорногорії до Північноатлантичного альянсу розглядатиметься у 2015 році

НАТО відклало надання Грузії Плану дій щодо членства
Расмуссен
Фото: EPA/UPG

НАТО не має наміру надавати Грузії План дій щодо членства (ПДЧ) на вересневому саміті Північноатлантичного альянсу в Уельсі, а також відкладено прийняття рішення про доцільність прийняття Чорногорії до складу блоку до наступного року.

Про це 25 червня повідомили агентству Рейтер дипломатичні джерела НАТО.

Члени НАТО домовилися скласти основний пакет пропозицій щодо співпраці з Грузією, щоб "допомогти їй наблизитися до НАТО", заявив генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен журналістам під час засідання міністрів закордонних справ альянсу в Брюсселі. Однак це не дотягує до запрошення Грузії приєднатися до ПДЧ, який є формальним кроком до членства в НАТО, та на яке у Тбілісі покладали великі надії.

Надії Чорногорії на отримання запрошення вступити до альянсу на вересневому саміті в Уельсі також були розбиті.

"Що стосується Чорногорії, ми почнемо активні й зосереджені переговори, і ми будемо говорити про те, чи запрошувати Чорногорію приєднатися до альянсу не пізніше кінця 2015 року", - сказав Расмуссен.

Питання про те, щоб надати Грузії ПДЧ в НАТО було досить спірним, оскільки стало причиною розколу в альянсі на саміті 2008 року в Бухаресті. 8 серпня того ж року Росія напала на Грузію, а 26 серпня визнала дві провінції, які відкололися від неї - Абзахію та Південну Осетію - незалежними державами. В результаті цих подій дипломатичні відносини між Тбілісі та Москвою перервалися. Багато країн НАТО побоюються, що, якщо Грузію приймуть до альянсу, НАТО змушене буде стати на її захист у випадку нової війни з Росією.

Окрім того, зазначає Рейтер, зараз в НАТО зберігається напруженість через анексію Криму Росією, що робить надання Грузії ПДЧ ще більш делікатною політичною темою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram