ГоловнаСвіт

Ісламісти з "Аль-Каїди" об'єдналися з ІДІЛ на сирійсько-іракському кордоні

Правозахисники прогнозують зростання напруження між повстанськими групами в регіоні

Ісламісти з "Аль-Каїди" об'єдналися з ІДІЛ на сирійсько-іракському кордоні
Фото: www.securitylab.ru

Бойовики сирійського крила "Аль-Каїди" - "Джабхат ан-Нусра "- об'єдналися з бойовиками угруповання "Ісламська держава Іраку і Леванту" (ІДІЛ), присягнувши тим на вірність у місті Абу-Камаль на сирійсько-іракському кордоні.

Про це повідомляє 25 червня агентство AFP з посиланням на правозахисну організацію "Сирійський центр моніторингу за дотриманням прав людини" (SOHR).

У SOHR заявили, що цей факт є знаковою подією, оскільки тепер ісламісти можуть контролювати кордон по обидва боки - в сирійському Абу-Камалі й іракському Ель-Каїмі.

"Вони є суперниками, але обидва угруповання складаються з джихадистів та ісламістів. Цей крок посилить напруження з іншими повстанськими групами в регіоні, включаючи ісламістів", - заявив голова SOHR Рамі Абдурахман.

У лютому 2014-го командування "Аль-Каїди" заявило про відмову підтримати ІДІЛ. Офіційним відділенням угруповання стала "Джабхат аль-Нусра". Після цього між ІДІЛ та іншими опозиційними угрупованнями розгорнулася боротьба в Сирії.

Сунітське угруповання ІДІЛ, яке до останнього часу воювало в Сирії, в червні очолило наступ на північні і західні райони Іраку. Суніти Іраку, незадоволені політикою шиїтського прем'єр-міністра Нурі аль-Малікі, військові з колишньої армії Саддама Хусейна, а також невеликі терористичні угруповання підтримали ІДІЛ.

Зараз владні сили Іраку та Сирії намагаються зупинити просування угруповання ІДІЛ, що прагне встановити контроль над великою територією, багатою на нафтові ресурси. Від початку червня бойовики ІДІЛ за підтримки сунітських племен і колишніх іракських військових захопили кілька міст Іраку, а також райони на кордоні з Йорданією та Сирією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram