ГоловнаСвіт

Росія звинувачує Захід у шантажі

Згода Москви з резолюцією ООН може вирішити долю спостерігачів у Сирії.

Росія звинувачує Захід у шантажі
архивное фото
Фото: EPA/UPG

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров знайшов "елементи шантажу" в позиції західних країн щодо резолюції Радбезу ООН стосовно Сирії, повідомляє РИА Новости 16 липня.

"На наш превеликий жаль, спостерігаються елементи шантажу. Нам кажуть, що якщо ви не дасте згоди на ухвалення резолюції (РБ ООН) за главою 7 статуту ООН, то ми відмовимося продовжувати мандат місії спостерігачів (у Сирії)", - заявив Лавров на прес -конференції.

Відповідно до глави 7 статуту ООН, Рада безпеки ООН має право застосовувати економічні, дипломатичні й інші санкції, а також можливість застосування сили щодо країн, політика яких загрожує міжнародному миру і безпеці.

На думку Лаврова, перш ніж застосовувати до Сирії главу 7 статуту ООН, потрібно дотримуватися резолюції 2042 і 2043. Ці резолюції передбачають розгортання місії ООН в Сирії і необхідність впливу на всі сторони конфлікту. Він також зазначив, що зараз вимоги пред'являються тільки до уряду Башара Асада.

"Інтерфакс" повідомляє, що Лавров звинуватив "деяких західних колег" в провокуванні громадянської війни в Сирії. Він підкреслив, що це стосується тих, хто хоче оголосити в резолюції Радбезу ООН економічну, фінансову та комунікаційну блокаду режиму Асада.

У вівторок 17 червня відбудеться зустріч міжнародного посередника щодо Сирії Кофі Аннана з президентом РФ Володимиром Путіним.

Радбез ООН не може ухвалити резолюцію, що вводить санкції проти режиму Башара Асада, оскільки її блокують Росія і Китай. Проте Лавров зазначив, що не варто звинувачувати в усьому ці дві країни.

Сутички між урядовими військами і повстанцями тривають у Сирії з березня 2011 року. За оцінками правозахисників за час протистояння загинуло більше ніж 17 тисяч осіб. 15 липня міжнародний комітет Червоного Хреста оголосив, що ситуація в Сирії є громадянською війною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram