ГоловнаЕкономікаДержава

Газ із Німеччини не стане козирем на переговорах з Росією, - думка

Обсяги постачань будуть замалими, аби "Газпром" злякався.

Газ із Німеччини не стане козирем на переговорах з Росією, - думка
Фото: EPA/UPG

Рамкова угода між НАК "Нафтогаз України" та німецькою RWE Supply&Trading про можливість закупівель природного газу суттєво не вплине на позицію України в газових переговорах з Росією.

"Ми вважаємо, що підписання угоди з компанією RWE має лише незначний позитивний вплив для "Нафтогазу" на цьому етапі, оскільки не дає змоги говорити про значні потенційні фінансові вигодах чи про суттєвий вплив на позицію "Нафтогазу" на переговорах з "Газпромом", що сьогодні є єдиним зарубіжним постачальником газу в Україну", - вважає старший аналітик Dragon Capital Денис Саква.

Він нагадує, що в підписаній з RWE угоді не конкретизовано обсягів постачань і цін, але раніше "Нафтогаз" оцінював майбутні обсяги закупівель у 3 млн кубометрів на день, або 1,1 млрд кубів на рік. Це становить лише близько 3% від річних обсягів газового імпорту України (40 млрд кубів у 2011 році).

Аналітик також наголошує, що, аби розпочати газові поставки з Європи, потрібно побудувати трубопровідне з'єднання через кордон зі Словаччиною.

Нагадаємо, RWE Supply&Trading закуповує і перепродає газ. 2011 року підприємство зазнало операційних збитків на 800 млн євро порівняно зі збитками у 21 млн євро 2010 року.

Загальний портфель закупівель газу RWE становить приблизно 45 млрд куб. м на рік, із яких 20 млрд куб. м - закупівлі за довгостроковими контрактами з прив'язкою ціни газу до вартості нафти й умовою "бери-або-плати". На російський газ припадає 36% закупівель RWE за довгостроковими контрактами, на норвезький - 31%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram