ГоловнаЕкономікаДержава

Туреччина заважає українським планам на поставки скрапленого газу

Україна разом з Катаром переконуватимуть турків відкрити Босфор.

Туреччина заважає українським планам на поставки скрапленого газу
Фото: www.blackseanews.net

Туреччина досі не дає згоди на прохід через протоку Босфор танкерів зі скрапленим газом для України.

Про це заявив заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Володимир Макуха.

Через це, за словами прем'єр-міністра Миколи Азарова, Україна, Катар і Туреччина планують провести тристоронні переговори наприкінці травня. "Ми дійшли висновку, що будемо з нашими турецькими партнерами домовлятися про проведення тристоронньої зустрічі Катару, Туреччини та України. Цю зустріч заплануємо на кінець травня", - сказав Азаров.

Водночас він зазначив, що розглядають різні варіанти транспортування катарського газу.

На думку Макухи, під час тристоронніх переговорів, можливо, вдасться знайти рішення проблеми транспортування газу через Босфор. "Катарська сторона підніматиме це питання під час переговорів з Туреччиною, які заплановані наприкінці цього місяця. Йдеться про те, що, можливо, в тристоронньому форматі нам вдасться знайти рішення цієї проблеми, яка сьогодні існує - проблеми проходу танкерів через Босфор", - сказав Макуха.

Ми розпочали переговори з турецькими партнерами з поставок газу новим маршрутом

— Володимир Бойко, міністр енергетики і вугільної промисловості

Водночас Макуха зазначив, що хоча турецька сторона наразі не погоджується на прохід танкерів через протоку, останнім часом спостерігаються зміни в її позиції. "Це питання обговорюється. Наразі турецька сторона не підтримує прохання про транспортування газу через Босфор. Але останнім часом ми спостерігаємо зрушення в позиції Туреччини і сподіваємося, що ми зможемо знайти компромісне рішення, яке всіх влаштує", - сказав заступник міністра.

Раніше глава Держагенства з інвестицій та управління національними проектами Владислав Каськів говорив кореспонденту LB.ua, що скраплений газ може поставлятися в Україну з будь-якої точки світу, але каналів його поставки всього два - це каспійський газ, який транспортуватиметься безпосередньо по Чорному морю, або будь-який інший, який доставлятиметься через Босфор.

Нагадаємо, зараз Україна задовольняє свої потреби газу за рахунок закупівель та власного видобутку, обсяг якого 2011 року становив близько 20 млрд кубометрів. Основну частину закуповуваного палива Києву поставляє російський "Газпром".

Водночас Україна планує як закуповувати газ з інших джерел, зокрема в Катарі, так і в перспективі збільшити видобуток газу втричі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram