ГоловнаЕкономікаДержава

Азаров затвердив переможців газових конкурсів

Сланцевий газ в Україні шукатимуть провідні світові компанії.

Азаров затвердив переможців газових конкурсів
Фото: comments.ua

Британсько-нідерландський концерн Shell і американська Chevron офіційно стали переможцями конкурсів на укладення угоди про розподіл продукції з Юзівської й Олеської газових площ із запасами сланцевого газу відповідно.

Як заявив в інтерв'ю телеканалу Euronews прем'єр-міністр Микола Азаров, Кабмін затвердив ці компанії переможцями.

"У четвер (10 травня) відбулося засідання уряду, на якому були затверджені результати конкурсу на розробку Юзівської й Олеської площ, які мають величезні запаси газу, їх розроблятимуть 2 компанії: Chevron і Royal Dutch Shell", - сказав він.

Згідно з інформацією прес-служби Кабміну, прогнозні ресурси Юзівської площі оцінюються в 4,054 куб. м газу (традиційного, сланцевого, конденсату). На етапі геологічного вивчення планується залучити мінімум 1,6 млрд гривень інвестицій і 30 млрд гривень на етапі промислової розробки.

Ми плануємо, що через 10 років на Юзівській площі щороку видобуватимуть 8-10 млрд кубометрів газу, на Олеській - 2-3 млрд кубометрів газу

— Едуард Ставицький, глава Держгеології, зараз - міністр екології та природних ресурсів

Прогнозні ресурси Олеської площі - 2,98 трлн куб. м газу. На етапі геологічного вивчення планується залучити 1,3 млрд гривень інвестицій і 25 млрд гривень на етапі промислової розробки.

Нагадаємо, українські газові конкурси зацікавили п'ять компаній зі світовою назвою. У конкурсі на Юзівську площу брали участь компанії американська Exxon Mobil, Shell і російсько-британська ТНК-BP. Заявки на Олеську площу подали Chevron і італійська Eni SpA

Промисловий видобуток на ділянках, які виставлялися на конкурси, почнеться у 2018-2019 роках.

Розробка родовищ сланцевого газу входить у плани України як один зі способів диверсифікувати джерела енергоносіїв, тому що ціни на російський газ українська влада вважає занадто високими. Так, за 2011 рік вони підвищилися з $264 до $400, а вже в другому кварталі цього року ціна природного газу становила близько $425 за тис. куб. м.

Президент Віктор Янукович вважає, що справедлива ціна на газ - $240-250.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram