ГоловнаЕкономікаДержава

Зеленський розробив новий законопроєкт про карантинні виплати (оновлено)

З держбюджету роздадуть по 8000 грн, з місцевих бюджетів – по скільки встановлять органи місцевого самоврядування. 

Зеленський розробив новий законопроєкт про карантинні виплати (оновлено)
Фото: facebook.com/president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський ініціював новий законопроєкт щодо підтримки громадян і бізнесу через обмеження "червоної" зони карантину. 

Документ, розміщений на сайті Ради, спрямований на підтримку застрахованих осіб у зв'язку із запровадженням на території окремих адміністративно-територіальних одиниць з метою запобігання поширенню COVID-19 обмежувальних протиепідемічних заходів, що призвели до тимчасового зупинення діяльності суб'єктів господарювання.

Законопроєкт передбачає виплати і з державного бюджету, і з місцевих бюджетів для ФОПів та найманих працівників, робота яких зупинилася під час локдауну з лютого 2021 року. Для отримання виплати людина має звернутися самостійно. 

Перелік видів діяльності, на які поширяться виплати, має розроби уряд. Допомога застрахованим особам, передбачена цим Законом, надається у 2021 році одноразово.

Від держави передбачається допомога в розмірі 8000 гривень, а виплату з коштів місцевого бюджету мають визначити окремо органи місцевого самоврядування. 

"Виплата допомоги застрахованим особам здійснюється на підставі заяви застрахованої особи, поданої нею в електронній формі з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг. Застрахована особа має право звернутися із заявою про виплату допомоги застрахованим особам протягом 30 днів із дня запровадження на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці додаткових обмежувальних протиепідемічних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19", - йдеться у проєкті.

Оновлено. Заступник голови фінансового комітету Ради, нардеп "Голосу" Ярослав Железняк надав LB.ua довідку щодо цього законопроєкту. Згідно з нею, допомога не надається у кількох випадках.

Для працівників не надається:

  • роботодавець не нараховував ЄСВ до введення обмежувальних заходів;
  • якщо вони працюють в роботодавця, основний КВЕД якого не відноситься до переліку;
  • які працюють за сумісництвом;
  • середня зарплата яких понад 30 тис грн.

ФОПам:

  • які зареєстровані менше трьох місяців;
  • які за попередній рік заплатили ЄСВ менше ніж за 6 місяців;
  • якщо основний КВЕД не відноситиметься до переліку;
  • якщо є ФОП і працівником одночасно;

Щоб отримати допомогу, треба подати заяву в електронній формі не пізніше 30 дня із дня введення на відповідній території обмежувальних заходів.Списки для виплат буде формувати Мінцифра і передавати їх до Пенсійного фонду, який і буде виплачувати. Виплата здійснюватиметься на банківський рахунок, який зазначить у заяві працівник.

Оновлення 16:38. У зауваженні до законопроєкту заступник голови фінкомітету вказав, що отримати допомогу може ФОП, який зареєстрований більше 3 місяців.  Одночасно є вимога, що за минулий рік він мав сплатити ЄСВ не менш як за 6 місяців.

"Тобто дві вимоги не зістиковуються зі собою, бо ФОП, який зареєструвався у вересні 2020 року, сплатив тільки за 4 місяці 2020 року ЄСВ. Тому отримати допомогу зможуть тільки ФОП, які зареєструвалися не пізніше липня 2020", - заявив Железняк.

Він додав також, що за законопроєктом кошти будуть виплачуватися у межах виділених. Тобто, якщо 100 тис. людей подасть заяву, а з бюджету виділять тільки 80 млн грн, то допомогу отримає тільки кожен десятий. 

За даними джерел LB.ua у ВР, позачергове засідання парламенту, де планують розглянути цей законопроєкт та інші законодавчі ініціативи, ймовірно відбудеться наступного тижня, у вівторок. 

Нагадаємо, на сьогоднішньому засіданні уряду прем'єр-міністр повідомив, що фізичні-особи підприємці та працівники отримають грошові виплати та підтримку в якості компенсації від введенних обмежень "червоної" зони. Вони отримають по 8000 гривень, як це було під час зимового локдауну. Крім того, уряд очікує, що додаткові виплати здійснить місцева влада. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram