ГоловнаЕкономікаДержава

Громадські організації заявили про дискредитацію реформи державного архітектурно-будівельного контролю

Вони звернулися до президента, ВР та Кабінету Міністрів.

Громадські організації заявили про дискредитацію реформи державного архітектурно-будівельного контролю
Фото: Лига

Запроваджена реформа архітектурно-будівельного контролю збереже статус-кво в корупційній системі, унеможливить розгляд справ за участю ДАБІ в судах і створить ризик збільшення кількості самовільних об'єктів. Про це йдеться у відкритому листі Національної спілки архітекторів України, Конфедерації будівельників України, ГО "Разом проти корупції" та Коаліції Реанімаційний пакет реформ до Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів України, повідомляють "Українські новини".

Натомість експертне середовище пропонує власний шлях реформування галузі.

"1. Реанімувати робочу групу при Міністерстві розвитку громад і територій України/Уряді, оновити її персональний склад, залучити до неї представників галузі та експертного середовища, забезпечити участь у її роботі керівництва ЦОВВ. 2.Забезпечити прозору процедуру експертних обговорень усіх наступних змін і кроків реформи сфери містобудування, а також зважене й системне реформування галузі", – йдеться в листі.

Автори листа нагадують, що Державну архітектурно-будівельну інспекцію (ДАБІ) у ЗМІ називають одним із найбільш корумпованих державних органів. Існує паралельна з офіційними органами архбудконтролю мережа, яка збирає кошти за видачу вихідних даних і дозвільних документів, за гроші "не помічає" порушень і фактично керує органом влади під прикриттям силових структур.

Однак, запропонована владою реформа ліквідації ДАБІ вводить 3 нові держоргани: Державну сервісну службу містобудування України – буде виконувати реєстраційні функції в будівництві; Державне агентство з питань технічного регулювання в містобудуванні – визначатиме параметри, ДБН, Єврокоди; Державну інспекцію містобудування України – стане проводити нагляд і контроль у будівництві.

"Сама ідея розподілу дозвільних і контрольних функцій є правильною, але її впровадження без зміни порядку функціонування призведе до ефекту хворої ракової клітини: замість одного хворого органу ми отримаємо три", – йдеться у зверненні.

Так, фахівці архбудконтролю не нестимуть відповідальності за неправомірні рішення. Прозорі процедури видачі дозволів на будівництво відсутні. Будівельним контролем із самого початку не передбачено перевірок відповідності проєктів на будівництво вимогам містобудівної документації.

Експерти бачать низку проблем, які створює введена реформа: збереження статус-кво в корупційній системі архбудконтролю; неможливість розгляду всіх справ за участю ДАБІ, оскільки після ліквідації цього органу відсутній його правонаступник, отже, у більше ніж 2,8 тис. судових справах ніхто не понесе відповідальність за порушення; блокування проведення будь-якого державного архітектурно-будівельного контролю, тому є обгрунтований ризик збільшення кількості самовільних об'єктів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram