ГоловнаПолітика

Набула чинності постанова про ліквідацію ДАБІ

Замість ДАБІ створена Державна сервісна служба містобудування.

Набула чинності постанова про ліквідацію ДАБІ
Фото: kremenchug.ua

В Україні набули чинності постанови Кабміну №218 про ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції і №219 про оптимізацію органів державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Про це повідомив пресцентр Міністерства розвитку громад і територій.

"Прийняті Кабінетом Міністрів України 13 березня 2020 року постанови № 218 і № 219 були доопрацьовані і набули чинності", - сказано в повідомленні.

Згідно з постановами, ДАБІ ліквідовано і створено центральний орган виконавчої влади - Державну сервісну службу містобудування України (Держсервісбуд).

Основними завданнями нової структури є надання (отримання, реєстрація), відмова у видачі або анулювання (скасування) документів, що дають право на виконання підготовчих і будівельних робіт, прийняття в експлуатацію добудованих об'єктів.

Іншою постановою - № 219 - створено ще два центральні органи виконавчої влади: Державну інспекцію містобудування України і Державне агентство з питань технічного регулювання у містобудуванні.

Ці структури здійснюватимуть політику з питань державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду та технічного регулювання у сфері містобудування. Діяльність новостворених органів координується Кабміном через міністра розвитку громад і територій.

Нагадаємо, питання ліквідації Держархбудінспекції також розглядав уряд Олексія Гончарука. У лютому віцепрем'єр-міністр - міністр розвитку громад і територій Денис Шмигаль також виступив за ліквідацію ДАБІ і анонсував реформу відомства. Він заявляв, що "ДАБІ - це кліщ на здоровому тілі будівельного ринку".

Після обрання прем'єр-міністром Шмигаль підтвердив реформу ДАБІ та назвав терміни її здійснення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram