ГоловнаЕкономікаДержава

Голова НКРЕКП: європейці підтримали використання формули Роттердам +

Голова НКРЕКП: європейці підтримали використання формули Роттердам +
Оксана Кривенко
Фото: Оксана Кривенко/Facebook

Експерти з Європейської асоціації вугільної промисловості підтримали використання формульного ціноутворення на вугілля при розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (ОРЦ).

Про це в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" заявила голова НКРЕКП Оксана Кривенко.

За її словами, відразу після призначення нового складу НКРЕКП ініціювала проведення дослідження та аналізу справедливості формульного підходу.

"Ми зробили запит до Європейської асоціації вугілля та лігніту (EURACOAL), щоб вони дали оцінку застосування чинних підходів до формування ціни вугілля. Надіслали необхідні документи, зокрема чинний порядок формування ціни, і попросили дослідити. Зараз ми вже отримали звіт EURACOAL. EURACOAL підтвердив, що індикативна формула - це правильний підхід до впровадження повномасштабного відкритого вільного ринку електричної енергії. Там описані підходи, які використовуються для формування ціни вугілля в інших країнах. І як висновок, що це на сьогодні правильний і логічний крок України та методика застосування формульного підходу", - розповіла Кривенко.

Вона також зазначила, що формула Роттердам + стримує зростання цін на електроенергію і дозволяє зберігати в Україні найнижчі тарифи.

"Я особисто вважаю, що формульний підхід обмежує зростання вартості електричної енергії. Він економить кошти споживачів на обмеженій вартості вугілля, яка закладається в розрахунок прогнозованої оптової ринкової ціни. Якби ми закладали поточну вартість вугілля на міжнародних ринках, споживач платив би більше. А сьогодні в нас найнижчі ціни для населення в Європі. Українці платять в 3-4 рази нижчу ціну, ніж населення в сусідніх країнах", - сказала голова НКРЕКП.

Нагадаємо, 23 серпня НКРЕКП прийняла рішення про скасування постанови №289 "Про затвердження порядку формування прогнозної оптової ціни електричної енергії" (формули "Роттердам+"). Рішення набуде чинності з початком дії нового ринку електроенергії у 2019 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram