ГоловнаЕкономікаБізнес

"Дніпроазот" готовий відновити випуск рідкого хлору в разі підвищення цін на нього

Завод надіслав свої розрахунки в АМКУ два тижні тому.

"Дніпроазот" готовий відновити випуск рідкого хлору в разі підвищення цін на нього
Фото: vgoroden

Завод "Дніпроазот" готовий відновити випуск рідкого хлору, який використовують українські водоканали для знезараження питної води, якщо Антимонопольний комітет погодить підвищення цін на нього.

Про це йдеться на сайті заводу.

Підприємство зазначає, що є єдиним національним виробником рідкого хлору і повна зупинка виготовлення цієї речовини на підприємстві несе загрозу епідеміологічної катастрофи в Україні.

У зв'язку з цим завод готовий відновити виробництво рідкого хлору.

"Для відновлення роботи хлорної групи цехів АТ «ДНІПРОАЗОТ» ми розглянули необхідність підвищення цін з метою якнайшвидшого відновлення роботи зазначених цехів підприємства. У зв'язку з цим ми підготували економічне обґрунтування необхідності підвищення цін на вироблену продукцію", - повідомила прес-служба підприємства.

Нова ціна на хлор, яку пропонує встановити наше підприємство, відповідає середньоринковій у 2018 році з розрахунку за 1 тонну хлору (за інформацією на сайті "Прозоро"). Відповідне звернення надіслано 2 липня в Антимонопольний комітет України і поки що перебуває на розгляді.

Нагадаємо, "Дніпроазот", що належить Ігорю Коломойському, - це єдине підприємство в Україні, яке виробляє рідкий хлор для очищення води в кранах. Завод припинив виробництво через дорогий газ. У результаті понад 170 українських водоканалів залишилися без поставок дезінфектора, необхідного для знезараження питної води. Запасів хлору в Україні може вистачити максимум на кілька місяців. Подавати в крани неочищену воду заборонено.

6 липня "Київводоканал" заявив про загрозу централізованому постачанню в Україні питної води через відсутність хлору для її знезараження. Київ забезпечений рідким хлором у достатній кількості, але в інших регіонах можливі проблеми.

Опрацьовується кілька варіантів заміни цього знезаражувача, наприклад, на низькоконцентрований гіпохлорит натрію, змішані оксиданти або діоксид хлору.

Під час засідання Верховної Ради в п'ятницю, 13 липня, прем'єр-міністр Володимир Гройсман запевнив, що питання з поставками хлору буде вирішено, але не зміг гарантувати відновлення роботи "Дніпроазоту".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram