ГоловнаЕкономікаБізнес

Хлор для очищення води подорожчав удвічі через зупинку заводу Коломойського

Водоканали почали стикатися з браком коштів.

Хлор для очищення води подорожчав удвічі через зупинку заводу Коломойського
Фото: vodokanal.mk.ua

Зупинка виробництва рідкого хлору на заводі "Дніпроазот" призвела до різкого подорожчання цієї речовини, що використовується водоканалами для очищення води.

"Ціна підвищилася більш ніж удвічі. За наявного контракту ми закуповували хлор за ціною 22 тисячі за тонну. Сьогодні на ринку хлору ціна вже 45-46 тисяч, є і більш високі цифри", - цитує миколаївське видання "Преступности.НЕТ" заяву гендиректора КП "Миколаївводоканал" Бориса Дуденка.

За його словами, вже почалися поставки хлору з Румунії та Молдови, проте проблема від цього не зникла.

"Якщо така ціна протримається і далі, то нам до кінця року не вистачатиме близько 3 мільйонів гривень у тарифі", - заявив начальник водоканалу.

"Дніпроазот", який належить Ігорю Коломойському, - це єдине підприємство в Україні, яке виробляє рідкий хлор для очищення води в кранах. Завод припинив виробництво через дорогий газ. У результаті понад 170 українських водоканалів залишилися без поставок дезінфектора, необхідного для знезараження питної води. Запасів хлору в Україні може вистачити максимум на кілька місяців. Подавати до кранів неочищену воду заборонено.

6 липня "Київводоканал" заявив про загрозу централізованому постачанню в Україні питної води через відсутність хлору для її знезараження. Київ забезпечений рідким хлором у достатній кількості, але в інших регіонах можливі проблеми.

Опрацьовується кілька варіантів заміни цього знезаражувача, наприклад, на низькоконцентрований гіпохлорит натрію, змішані оксиданти або діоксид хлору.

Під час засідання Верховної Ради в п'ятницю, 13 липня, прем'єр-міністр Володимир Гройсман запевнив, що питання з поставками хлору буде вирішено, але не зміг гарантувати відновлення роботи "Дніпроазоту".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram