ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ змінив дизайн 20 гривень

Франко "переїхав" у центр купюри.

Національний банк з 25 вересня вводить в обіг нову банкноту номіналом 20 гривень. Їх будуть поступово випускати на заміну зношених і пошкоджених купюр зразка 2003 року

Оновлений дизайн було представлено у вівторок, 17 липня, повідомляють на сайті НБУ.

Фото: НБУ

Основні зображення лицьового та зворотного боків повторюють банкноту зразка 2003 року. На лицьовій стороні розміщений такий самий, як і раніше, портрет Івана Франка, тільки його змістили в центр (раніше він був з правого боку). Так само зробили з портретами на банкнотах номіналом 100 гривень взірця 2014 року і 500 гривень взірця 2015 року.

Праворуч від портрета розташований оптично-змінний елемент, як і на інших банкнотах нового зразка. Також збільшили зображення номіналу, поліпшили знак для розпізнавання людьми з порушеннями зору.

На зворотному боці залишилося зображення будівлі Львівського оперного театру.

Розмір банкноти залишився колишнім - 69х130 мм. За кольором нова банкнота, як і банкнота попереднього зразка, - переважно зелена.

Національний банк повідомив, що станом на початок липня 2018 року в обігу перебуває майже 127 млн банкнот номіналом 20 гривень (близько 4,4% від загальної кількості банкнот).

Загалом у зв'язку з фізичним зносом НБУ щорічно змушений вилучати близько 800 млн штук банкнот усіх номіналів. Майже половину з них становлять саме банкноти низьких номіналів - від 1 до 20 гривень. Наприклад, у 2017 році Національний банк вилучив з обігу 749 млн банкнот на суму 48 млрд гривень, у тому числі 72 млн штук банкнот номіналом 20 гривень. Це майже 10% від загальної кількості вилучених з обігу зношених і значно зношених банкнот.

Найдрібніші банкноти в зв'язку з сильним зносом нині змінюють на монети.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram