ГоловнаЕкономікаДержава

Мінрегіонрозвитку офіційно дозволить склити балкони

Нові будівельні норми набудуть чинності з 1 жовтня.

Мінрегіонрозвитку офіційно дозволить склити балкони
Фото: avizinfo.ru

Міністерство регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства врегулювало реконструкцію й засклення балконів і лоджій. Оновлені норми стосуються і проектування нових будівель, і реконструкції наявних, повідомляє прес-служба уряду.

Чинні норми будівництва забороняють засклення балконів у багатоповерхових будинках. У нових нормах, які набудуть чинності в жовтні цього року, передбачено засклення балконів вище за третій поверх уже під час проектування будинків.

"Сьогодні, відповідно до чинних норм, не допускається скління балконів. Тому жителі потім роблять це самостійно. Таке самовільне засклення псує зовнішній вигляд будівель і взагалі наших міст. Часто, крім цього, вони ще й розширюють площі балконів, перетворюючи їх на жахливі прибудови", - прокоментував ситуацію заступник міністра регіонального розвитку Лев Парцхаладзе.

Засклення балконів і лоджій не буде обов'язковим для всіх; під час проектування, а також під час самостійного ремонту буде дозволено склити балкони завширшки не менш ніж 1,2 метра і не менш ніж на 50% від площі зовнішніх стін. Вікна повинні обов'язково відкриватися всередину.

Нагадаємо, нові державні будівельні норми передбачають безліч змін у благоустрої населених пунктів. У документі передбачено положення про обов'язкове проектування громадських туалетів на станціях метро, про заборону встановлення рекламних конструкцій на стовпах освітлення і взагалі заборону МАФів і рекламних конструкцій на тротуарах. Також у нових ДБН з'явилося звуження смуг руху й обов'язкове проектування велосипедних смуг на нових дорогах, і навіть дозвіл улаштовувати дитячі садочки в житлових багатоповерхових будинках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram