ГоловнаЕкономікаДержава

Добовий обсяг транзиту газу територією України зріс на 10% через зупинку "Північного потоку"

Російський газопровід у Німеччину зупинено на два тижні для планового ремонту.

Добовий обсяг транзиту газу територією України зріс на 10% через зупинку "Північного потоку"

Добовий обсяг транзиту російського газу територією України в ЄС зріс на 10% - до 300 млн куб. м - через зупинку "Північного потоку" на двотижневий ремонт. Про це повідомив радник міністра енергетики та вугільної промисловості Максим Белявський, пише УНН.

"За оперативною інформацією, на ранок сьогодні добовий обсяг транзиту зріс з 274 млн куб. до 300 млн куб. м через зупинку "Північного потоку", - повідомив Белявський.

Газопровід з Росії до Німеччини зупинився вчора, 17 липня, на планово-попереджувальний ремонт до кінця місяця.

Зупинка магістралі, по якій Євросоюз отримує з Росії 170 млн кубометрів газу на добу, точно збіглася з тристоронніми переговорами з питань взаємодії в газовій сфері між Росією, Україною та Європейською комісією.

Зупинка обох ниток Nord Stream свідчить не тільки про важливість поставок російського газу цією магістраллю, а й про значущість українського транзиту. У день зупинки морської труби номінація на прокачку газу через Україну ужгородським коридором зросла до 189 млн куб. м.

Нагадаємо, 13 липня "Нафтогаз України" направив у профільну національну комісію пропозиції про зміну чинної з 2015 року методики розрахунку тарифів на послуги транспортування природного газу. Пропозиції передбачають середню вартість транзиту через територію України на рівні 2,17 долара за тисячу кубометрів на 100 км (з ПДВ та паливною складовою). Це на 20% менше за ставку на транзит за нинішнім контрактом з "Газпромом", і менше порівняно з передбачуваним тарифом на транзит газу "Північним потоком-2".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram