ГоловнаСвіт

Путін пообіцяв Трампу зберегти транзит газу через Україну

"Більш того - ми готові продовжити транзитний контракт", - заявив президент РФ.

Президент Російської Федерації Володимир Путін пообіцяв зберегти транзит газу через Україну в разі будівництва "Північного потоку-2".

Про це він заявив на прес-конференції за підсумками переговорів з президентом США Дональдом Трампом.

"Я запевнив пана Трампа в збереженні транзиту газу через Україну. Більш того - ми готові продовжити транзитний контракт, в разі врегулювання спору між господарськими суб'єктами в Стокгольмському арбітражному суді", - сказав Путін.

Нагадаємо, проект "Північний потік-2" передбачає будівництво і роботу двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Раніше голова "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що після побудови "Північного потоку-2" і "Турецького потоку" транзит газу через Україну знизиться в десять разів. Зараз Україна отримує близько 3 млрд доларів на рік від транзиту російського газу.

У травні Путін на спільній прес-конференції з канцлером Німеччини Ангелою Меркель сказав, що Росія не планує припиняти транзит газу через Україну після того, як буде введено в експлуатацію "Північний потік-2". Тоді він говорив, що постачання будуть продовжені, якщо вони будуть "економічно обґрунтовані для учасників економічної діяльності".

У червні стало відомо, що США готують санкції проти учасників будівництва "Північного потоку-2".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram