ГоловнаЕкономікаБізнес

Лондонський арбітраж скасував ключові положення акціонерної угоди "Укрнафти"

Розгляд було ініційовано в 2015 році кіпрськими компаніями з орбіти "Привату".

Лондонський арбітраж скасував ключові положення акціонерної угоди "Укрнафти"
Фото: ukrnafta.com

Лондонський міжнародний арбітражний суд 26 квітня відмінив дію ключових положень акціонерної угоди ПАТ "Укрнафта" від 2010 року.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на прес-службу НАК "Нафтогаз України".

"Арбітри дійшли висновку, що ключові положення акціонерної угоди між "Нафтогазом" і компаніями Ігоря Коломойського з корпоративного управління "Укрнафти" не підлягають виконанню, оскільки суперечать імперативним нормам корпоративного законодавства України", - йдеться в повідомленні.

Зокрема, скасовано статтю 9 угоди в частині, що стосується обрання голови правління "Укрнафти" із запропонованих міноритаріями (компаніями Ігоря Коломойського) кандидатів. Також суд скасував положення, згідно з яким міноритарії номінують 5 з 11 членів наглядової ради "Укрнафти" при кворумі 8 членів органу.

"Трибунал постановив, що загалом акціонерна угода є чинною, хоча ключові її положення з корпоративного управління "Укрнафти" не підлягають виконанню", - резюмують в НАК.

Розгляд ініційовано в 2015 році кіпрськими компаніями з орбіти "Привату": Littop Enterprises Limited, Bridgemont Ventures Limited і Bordo Management Limited. "Приват" вимагає підтвердити правочинність акціонерної угоди "Укрнафти" від 25 січня 2010 року і зобов'язати "Нафтогаз" її дотримуватися.

У вересні 2015 року опубліковано таємні договори між міноритаріями і топ-менеджерами "Укрнафти", згідно з якими члени правління компанії за додаткові мільйонні "гонорари" брали на себе зобов'язання працювати в інтересах офшорних акціонерів.

Того ж року завдяки змінам до закону "Про акціонерні товариства", якими кворум для прийняття рішень зборами акціонерів знизили з 60% до 50%, головою правління "Укрнафти" обрали британця Марка Роллінса. Його обрали на конкурсі, а його кандидатуру підтримали в тому числі міноритаріями.

НАК "Нафтогаз України" належить 50% + 1 акція "Укрнафти". Компанії, що входять в сферу впливу групи "Приват" Ігоря Коломойського, володіють приблизно 42% (13,6% компаніям Littop Enterprises Limited і Bridgemont Ventures Limited, 12,9% - Bordo Management Limited, 9,9% - іншим акціонерам). З 2003 р операційне управління "Укрнафтою" здійснює група "Приват".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram