ГоловнаЕкономікаФінанси

Нацбанк випустив в обіг монети вартістю 1 і 2 гривні

Банкноти такого самого номіналу не вилучатимуть з обігу.

Національний банк України випустив в обіг монети номінальною вартістю 1 і 2 гривні.

Про це повідомляють на сайті НБУ.

Монети будуть в обігу разом із монетами номіналом 1 гривня старого зразка і банкнотами номіналом 1 і 2 гривні попередніх років виготовлення.

Директор департаменту грошового обігу НБУ Віктор Зайвенко зазначив, що віднині монети є дійсним платіжним засобом на території України і обов'язкові до приймання за їх номінальною вартістю всіма фізичними та юридичними особами.

У той самий час Нацбанк припиняє друкувати банкноти номіналом 1 і 2 гривні.

"Новими монетами українці зможуть розраховуватися одночасно з банкнотами відповідних номіналів необмежений період часу, поки монети поступово не витіснять банкноти в обігу, - підкреслив Зайвенко. - Вилучатися з обігу банкноти номіналом 1 і 2 гривні не будуть, але з часом монети повністю замінять зношені та пошкоджені банкноти".

Зайвенко також повідомив, що перша партія нових монет - понад 7 млн штук кожного номіналу - розподілена між підрозділами Нацбанку для подальшого розподілу між банками, які забезпечать українців новими монетами. Підкреслюється, що всього цього року викарбують близько 140 млн монет номіналом 1 гривня і 145 млн монет номіналом 2 гривні.

"Ми ретельно проаналізували можливості банків і їх логістичні потужності і надали банкам технічні характеристики нових монет для налаштування банківського устаткування", - пояснив Зайвенко.

Вага нової монети номіналом 1 гривня становить 3,3 грама, а номіналом 2 гривні - 4 грами. Для порівняння, монета номіналом 1 гривня старого зразка вдвічі важча - її вага становить 6,8 грама.

Нагадаємо, раніше Нацбанк презентував нові монети номіналом 1, 2, 5 і 10 гривень, які поступово замінять банкноти. Також у березні НБУ затвердив правила округлення після відмови від дрібних монет.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram