ГоловнаЕкономікаФінанси

Кредитори Дельта Банку втратили 24,5 млрд гривень

Вартість активів банку виявилася набагато меншою, ніж була на папері.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб підрахував, що загальні втрати кредиторів збанкрутілого в 2015 році Дельта Банку становили 24,5 млрд грн. Оцінна вартість активів банку становить 29,2 млрд грн, тоді як зобов'язання банку - 53,77 млрд грн.

Такі великі втрати пов'язані зі зловживаннями з боку акціонерів і менеджменту банку, йдеться на сайті ФГВФО.

Зокрема, ліквідатор Дельта Банку під час своєї роботи виявив факти, які можуть свідчити про шахрайство колишніх акціонерів і топ-менеджерів банку з метою отримання рефінансування. Як виявилося, у забезпечення рефінансування передавався один і той самий кредитний портфель, хоча в кожній з відповідних угод стверджувалося, що ця застава вільна від обтяжень. Крім того, спотворювалася інформація про якісні характеристики цієї застави: приховувалися прострочення, вказувалися неправильні терміни погашення. Рефінансування, видане під таку заставу, фактично є незабезпеченим.

Фонд також виявив факти систематичної фальсифікації в банку документів і звітності. Загальна сума шахрайських операцій, які були проведені з використанням підроблених документів, становить $2,6 млрд, або 74,5 млрд грн станом на 18 січня 2018 року.

З'ясувалося також, що співробітники Дельта Банку самостійно збільшували ліміти за кредитними картками клієнтів, отримували кредитні кошти з карток клієнтів без їхнього відома і згоди. В результаті були виведені кошти на суму близько 4,5 млрд грн.

Ліквідатор виявив 182 нікчемних угоди, укладених Дельта Банком протягом одного року до введення тимчасової адміністрації на загальну суму більш ніж 22 млрд грн.

Нагадаємо, що Дельта банк - це найбільший банк-банкрут, який опинився в управлінні Фонду гарантування вкладів. З жовтня 2015 року він перебуває у стадії ліквідації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram