ГоловнаЕкономікаБізнес

Кабмін почав відбір міжнародних партнерів для управління ГТС

Фінальне рішення залишиться за Верховною Радою.

Кабмін почав відбір міжнародних партнерів для управління ГТС
Фото: EPA/UPG

Кабінет Міністрів у середу оголосив початок процедури відбору міжнародних партнерів для спільного управління газотранспортною системою України.

Про це повідомив віце-прем'єр-міністр Володимир Кістіон під час засідання уряду.

"Сьогодні ми офіційно починаємо процес пошуку і відбору партнера для спільної експлуатації газотранспортної системи. Основний з критеріїв пошуку і відбору партнера - максимальне завантаження української ГТС", - заявив Кістіон. Він додав, що повноваження з пошуку партнера уряд делегує створеній робочій групі.

Раніше "Нафтогаз України" підписав з нідерландською Gasunie, французькою GRTgaz, італійською Snam і словацькою Eustream меморандуми про можливу співпрацю для використання ГТС України. "Нафтогаз" також найняв компанію Rothschild S.p.A. (Мілан, Італія), яка працює над структуруванням самого процесу пошуку і залученням міжнародного партнера до управління ГТС України.

Визначати найкращого партнера для нового оператора української ГТС буде Верховна Рада.

Нагадаємо, влітку 2016 року Кабінет Міністрів затвердив план виокремлення з "Нафтогазу України" функції транспортування газу магістральними газопроводами. Рішення прийнято на виконання Третього енергопакету ЄС і закону про ринок природного газу. Третій енергопакет забороняє компаніям одночасно і продавати, і транспортувати газ і електроенергію. Щоб вирішити цю проблему, компаніям було запропоновано продати транспортні мережі або віддати їх управління в руки незалежного оператора.

1 грудня почала працювати філія "Укртрансгазу" під назвою "Оператор ГТС України" (ОГТСУ), який є єдиним центром прийняття рішень з управління газотранспортною системою і вже обслуговує понад тисячу договорів на транспортування газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram