ГоловнаЕкономікаДержава

Італійці і словаки зацікавилися українською ГТС

Підписано меморандум з компаніями Snam і Eustream.

Італійці і словаки зацікавилися українською ГТС
Фото: EPA/UPG

НАК "Нафтогаз України", ПАТ "Укртрансгаз", Snam S.p.A. (Італія) і Eustream a.s. (Словаччина) в понеділок підписали Меморандум про взаєморозуміння у спільній оцінці можливостей співпраці під час використання та розвитку газотранспортної системи (ГТС) України.

Меморандум підписали у присутності міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігоря Насалика, комісара ЄС з енергетики та клімату Мігеля Аріаса Каньєте і міністра економічного розвитку Італії Карло Календи, повідомляють на сайті "Нафтогазу".

"Серед іншого, документ має на меті довгострокове забезпечення стабільності транспортування природного газу Україною відповідно до стандартів європейських ринків, безпечного і ефективного використання ГТС України, а також прозорого і недискримінаційного доступу до неї третіх сторін відповідно до законодавства України", - сказано в повідомленні.

У рамках меморандуму компанії проведуть спільну оцінку можливостей використання та посилення газотранспортної системи України, щоб зробити її більш ефективною, сучасною та конкурентоспроможною.

Нагадаємо, 10 вересня 2014 року набув чинності закон "Про реформування системи управління єдиною ГТС України". Згідно з ним, ГТС і підземні сховища газу (ПСГ) залишаються в держвласності, однак відтепер їх можна передавати в управління спеціально створеним компаніям. У цих керуючих компаніях українська держава отримає контрольний пакет, а решту акцій можуть придбати європейські та американські компанії.

Уряд заявляв про плани створити компанії, які обслуговують ПСГ і ГТС, за участю американських і європейських партнерів. Документ знімає обмеження на передачу в оренду або концесію магістральних газопроводів і ПСГ підприємству/підприємствам на платних засадах без права відчуження для здійснення функцій оператора ГТС і/або ПСГ.

Snam використовує і розвиває найбільшу і найдоступнішу систему трубопроводів у ЄС (завдовжки понад 40 000 км), найбільшу інфраструктуру сховищ у ЄС (ємністю 19 млрд куб. м) і один з перших LNG-терміналів, побудованих у Європі. Інвестиції Snam по всій Європі спрямовані на інтеграцію мереж європейської енергетичної спільноти і просування газу як ключового елемента сталої енергетики.

Eustream є власником і оператором однієї з найбільших транспортних систем у ЄС. Місія Eustream - транспортувати природний газ у Словаччину і через Словаччину на ринки Європи. Eustream - давній партнер української газотранспортної системи, оскільки має з нею безпосереднє і двостороннє сполучення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram