ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ поскаржився в НАБУ на суддів у справі ПриватБанку

Зобов'язання ПриватБанку перед Рахмілем Суркісом були подвоєні.

НБУ поскаржився в НАБУ на суддів у справі ПриватБанку
Фото: Сергей Нужненко

Національний банк 12 грудня звернувся в Національне антикорупційне бюро з проханням розслідувати законність дій Київського апеляційного адміністративного суду, який постановив стягнути з ПриватБанку 1 млрд гривень на користь сім'ї Суркісів.

Про це повідомила прес-служба регулятора.

НБУ вважає, що під час розгляду справи судді проігнорували докази, надані Національним банком і ПриватБанком, і підтвердили рішення суду першої інстанції про стягнення з банку на користь Рахміля Суркіса коштів, які під час націоналізації банку не були обмінені на акції додаткової емісії і досі повинні враховуватися на його депозитних рахунках. При цьому судом не вирішено питання про припинення дії відповідних депозитних договорів. "Таким чином, вищезазначеними судовими рішеннями безпідставно подвоєно зобов'язання банку перед Рахмілем Суркісом", - повідомляє Нацбанк.

Національний банк України стурбований тим, що зазначені дії можуть завдати банку зі 100% державної частки збиток в особливо великих розмірах.

Нагадаємо, 17 травня Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив позов сім'ї Суркісів щодо оскарження пов'язаності і стягнення коштів з ПриватБанку на загальну суму 1,05 млрд гривень, 266,2 тис. доларів і 7,8 тис. євро.

6 листопада Київський апеляційний адміністративний суд зобов'язав ПриватБанк повернути сім'ї Суркісів 1,05 млрд гривень, 266,2 тис. доларів і 7,8 тис. євро.

Національний банк України подав касаційну скаргу у Вищий адміністративний суд України.

Ігор Суркіс мав у ПриватБанку рахунок на 151 млн гривень, Поліна Ковалик - 514,1 млн гривень, Григорій Суркіс - 163,1 млн гривень, Марина Суркіс - 174,5 млн гривень, Рахміль Суркіс - 44,8 млн гривень. Ці кошти в грудні 2016 року під час процедури bail-in були конвертовані в капітал ПриватБанку як кошти пов'язаних осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram