ГоловнаЕкономікаДержава

Упровадження ринкових принципів ціноутворення на енергоресурси позитивно вплинуло на енергетику, - голова НКРЕКП

"Саме ціновий фактор є важливим імпульсом для зростання видобутку енергоресурсів всередині України".

Упровадження ринкових принципів ціноутворення на енергоресурси позитивно вплинуло на енергетику, - голова НКРЕКП
Глава НКРЭКУ Дмитрий Вовк
Фото: obozrevatel.com

Упровадження прозорих механізмів ціноутворення на енергоресурси з орієнтацією на ринкові індикатори мало значний позитивний вплив на українську енергетику. Про це під час круглого столу «Ринкове ціноутворення на енергоресурси як частина міжнародних зобов'язань України і фактор енергетичної безпеки», організованого Європейською бізнес асоціацією, заявив голова Національної комісії регулювання енергетики і комунальних послуг Дмитро Вовк.

«З моменту створення комісії ми пропагували і вважаємо економічно обґрунтованим і доцільним для України відхід від політико-адміністративних підходів до визначення цін з орієнтацією на ринкові ціни», - зазначив він.

За словами Дмитра Вовка, пропозиції кількох експертів і політиків про затвердження двох різних цін на українські та імпортні енергоресурси може призвести виключно до тінізації галузі. «В Україні поширена практика: український газ і імпортний газ. І досить поширена думка, а зробімо імпортний паритет тільки для імпортного товару, і не імпортний паритет, а щось інше - для місцевого. Це веде лише до цінової дискримінації і нерівних умов для розвитку цього бізнесу», - сказав він.

Голова НКРЕКП підкреслив, що в Україні існує енергозалежність відразу в декількох секторах енергетики: в атомній, газовій і вугільній галузях. Ми бачимо, що енергозалежність спостерігається в декількох сферах. В атомній енергетиці вона становить приблизно 60% від потреб України. Друга сфера, вона є найбільш політизованою, - це вугільна. Цього і наступного року, за різними підходами, дефіцит становить приблизно 20%. Якщо говорити про природний газ, за поточних умов ця цифра наближається до 35-40%», - підкреслив Вовк.

При цьому, на думку НКРЕКП, саме ціновий чинник є важливим імпульсом для зростання видобутку енергоресурсів усередині України. Однак це не може статися за кілька місяців. У цьому напрямку Україні необхідно проводити послідовну політику лібералізації ринків.

Нагадаємо, у 2016 році за ініціативою міжнародних організацій і донорів Україна почала процес лібералізації системи утворення цін на енергоресурси. Результатом стало затвердження автоматичних формул розрахунку ціни на газ і ціни на вугілля з прив'язкою до міжнародних індексів (так звані формули Дюссельдорф + і Роттердам +).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram