ГоловнаЕкономікаБізнес

"Нафтогаз" завершив перший етап "анбандлінгу"

Розпочала роботу філія під назвою "Оператор ГТС України".

"Нафтогаз" завершив перший етап "анбандлінгу"
Фото: EPA/UPG

"Нафтогаз" 1 грудня оголосив про завершення першого етапу відокремлення функції оператора газотранспортної системи (так званий "анбандлінг") від зберігання газу, сервісного обслуговування та інших видів діяльності "Укртрансгазу".

Як повідомляють на сайті "Нафтогазу", запрацювала філія "Укртрансгазу" під назвою "Оператор ГТС України" (ОГТСУ), який є єдиним центром прийняття рішень з управління газотранспортною системою і вже обслуговує понад тисячу договорів на транспортування газу.

Філію ОГТСУ створили в жовтні згідно з планом внутрішньої реорганізації ПАТ "Укртрансгаз", узгодженим із секретаріатом Енергетичної співдружності.

Наступним етапом у процесі "анбандлінгу" стане виділення ОГТСУ в окрему юридичну особу за межами корпоративного управління "Нафтогазу". Це стане можливим тільки після остаточного рішення про транзитний контракт у Стокгольмському арбітражі, орієнтовно в лютому 2018 року.

Нагадаємо, влітку 2016 року Кабінет Міністрів затвердив план виділення з "Нафтогазу України" функції з транспортування газу магістральними газопроводами. Рішення прийнято на виконання Третього енергопакету ЄС і закону про ринок природного газу. Третій енергопакет забороняє компаніям одночасно і продавати, і транспортувати газ і електроенергію. Щоб вирішити цю проблему, компаніям було запропоновано продати транспортні мережі або віддати їх управління в руки незалежного оператора.

Секретаріат Енергетичного співтовариства рекомендував Україні запровадити нову компанію з метою поступової передачі їй функцій оператора ГТС. Майбутній оператор ГТС повинен бути сформований на підставі нової компанії окремо і незалежно від поточної структури "Нафтогазу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram