ГоловнаЕкономікаДержава

Міністр соцполітики пояснив походження грошей на підвищення пенсій

Пенсійний фонд відчув ефект від зростання мінімальної зарплати і підвищення штрафів за нелегальне працевлаштування.

Міністр соцполітики пояснив походження грошей на підвищення пенсій
Андрей Рева
Фото: Макс Левин

Міністр соціальної політики Андрій Рева розповів в інтерв'ю LB.ua про те, звідки в Пенсійному фонді гроші на осучаснення пенсій і дострокове підвищення мінімальної пенсії. Виплати виростуть загалом для 9,6 млн пенсіонерів із приблизно 12 млн.

"Ми підрахували реальну вартість набору товарів і послуг - так званого споживчого кошика - прожиткового мінімуму і вийшли на 3200 гривень на місяць. На той момент цифра здавалася фантастичною. Але ідею підтримали Державна фіскальна служба, Мінсоцполітики і, як не дивно, Мінфін... Паралельно ми підняли зарплату на 50% у бюджетній сфері. Також у серпні 2016 року підписали генеральну угоду з профспілками та роботодавцями, останні взяли на себе зобов'язання запустити механізм підвищення зарплат у позабюджетній сфері. У результаті за перші вісім місяців року фонд оплати праці в Україні зріс на 37%", - пояснив Андрій Рева.

Спочатку міністерство планувало на цей рік власні доходи Пенсійного фонду в 142 млрд, а дотацію в 141 млрд. Але коли зарплати почали рости, стало зрозуміло, що доходи Пенсійного фонду на цей рік будуть вищими від планових на 20-25 млрд. Оцей ресурс зараз і направляють на підвищення пенсій.

"Підвищення фонду оплати праці на 38% (на рік, вище була цифра за вісім місяців, - ред.) при зростанні економіки 2% на рік математично не виходить. Здається, що гроші виникають з нізвідки. В розрахунках МВФ не береться до уваги фактор тіньової економіки України. І іншого пояснення походження додаткових грошей в бюджеті немає: ці гроші надійшли до бюджету просто з тіньової економіки. Причому бізнес заплатив без заминки, оскільки скорочення кількості працюючих не відбулося", - сказав міністр.

Нагадаємо, минулого тижня в Інституті Горшеніна відбувся круглий стіл за участю міністра соцполітики на тему пенсійної реформи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram