ГоловнаЕкономікаФінанси

Прокуратура повідомила про підозру екс-голову банку "Старокиївський"

Йому закидають привласнення 82 млн гривень.

Прокуратура повідомила про підозру екс-голову банку "Старокиївський"
Фото: oldbank.com

Прокуратура Києва 26 вересня повідомила про підозру колишнього голову правління банку "Старокиївський". Його звинувачують у привласненні коштів банку в особливо великих розмірах (ч.5 ст.191 Кримінального кодексу).

Про це повідомила прес-служба прокуратури.

За версією слідства, у 2007-2013 роках екс-голова правління "Старокиївського" у змові з іншими співробітниками банку видавав кредити підставним і підконтрольним особам. Таким чином він привласнив майже 82 млн гривень. У цей час банком керував Юрій Яременко.

19 червня у цій самій справі повідомили про підозру колишнього заступника голови правління.

Банк "Старокиївський" був одним з перших жертв "банкопаду", його закрили ще в червні 2014 року.

У липні 2017 року Фонд гарантування вкладів повідомив, що перед введенням тимчасової адміністрації в ПАТ "Старокиївський банк" частина його приміщень була відчужена за заниженою вартістю для забезпечення особистих зобов'язань акціонера банку. Йдеться про приміщення в Києві по вул. Микільсько-Ботанічній і квартиру по вул. Великій Васильківській. У результаті проведення таких операцій банк отримав більш ніж 10 млн грн збитків.

Ще одна схема виведення активів реалізовувалася шляхом надання банком кредитних коштів фізичним особам у готівковій формі. Вони були незабезпеченими, а їхнє цільове призначення було невизначеним. Загальна заборгованість за такими кредитами на дату введення тимчасової адміністрації склала 101 млн грн. За три роки сума збитків банку за зазначеними кредитами (з урахуванням нарахованих відсотків) зросла до 127 млн грн.

Крім того, за кілька днів до введення тимчасової адміністрації відбулося погашення кредитної заборгованості трьох позичальників - фізичних осіб не грошовими коштами, а шляхом оформлення за завищеною оцінкою як заставу і оприбуткування на баланс банку корпоративних прав двох товариств з обмеженою відповідальністю. Різниця між оцінкою корпоративних прав і кредитною заборгованістю позичальників надійшла на рахунки власників банку. Того самого дня виключно шляхом бухгалтерських проводок без надходження реальних коштів різниця була спрямована на погашення незабезпечених кредитів іншого позичальника. У результаті реалізації таких схем банку завдано збитків на 13,32 млн грн.

Станом на 1 липня 2017 року вкладникам банку держава виплатила 174 млн грн гарантованого відшкодування за вкладами. Загальна сума акцептованих вимог кредиторів банку - 369,4 млн грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram