ГоловнаЕкономікаФінанси

В Україні вперше офіційно продали квартиру за криптовалюту

Сума угоди в еквіваленті - $60 тис.

В Україні вперше офіційно продали квартиру за криптовалюту
Фото: sfs.gov.ua

В Україні вперше офіційно уклали угоду купівлі нерухомості за криптовалюту, повідомляє AIN.ua з посиланням на Державне агентство з питань електронного уряду.

Наголошується, що це перша в світі електронна трансатлантична угода з обміну нерухомості на криптовалюту Etherеum з використанням смарт-контракту блокчейна Etherеum. Сума угоди в еквіваленті -  $60 тис. Супроводжувала угоду юридична фірма "Юскутум".

Господар квартири Марк Гінзбург, який проживає в Нью-Йорку, продавав квартиру в Києві через представника. Власником криптовалюти виступила американська компанія Velton/Zegelman, платформою для угоди став стартап Propy у Кремнієвій долині. Столичну квартиру поміняли на суму в криптовалюті згідно з договором міни (бартеру), уклавши смарт-контракт.

Перед тим, як укласти угоду через блокчейн, сторони уклали смарт-контракт. Адреса смарт-контракту відображається у договорі, який вноситься безпосередньо в реєстр нерухомості і в блокчейн Etherеum.

Продавець і покупець на платформі Propy завізували контрактний намір, на підставі якого криптовалюту перевели на депозит. Після цього юристи підготували необхідні документи щодо угоди купівлі-продажу, були замовлені акти оцінки нерухомості, виписані довіреності сторонам, також проведена нотаріальна угода. Після внесення до реєстру змін у праві власності з нього отримали виписку. Її, зі свого боку, завантажили в систему, що дало можливість розблокувати смарт-контракт і перевести продавцю всю суму.

Відзначається, що близько місяця тому в США відбулася угода купівлі будинку за биткойни. Про першу успішну операцію з продажу житлової нерухомості за криптовалюту в Данії у 2016 році оголосив блокчейн-стартап Coinify.

Як повідомлялося, Національний банк визначився зі статусом криптовалюти і не визнає її ні валютою, ні платіжним засобом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram