ГоловнаЕкономікаБізнес

2016 року з Донбасу в Росію вивезли понад мільйон тонн вугілля

Потім паливо йде на експорт в європейські й африканські країни.

2016 року з Донбасу в Росію вивезли понад мільйон тонн вугілля
Фото: business-tv.com.ua

2016 року з непідконтрольних територій Донбасу в Росію вивезли близько 1,04 млн т вугілля, пише LIGA.net з посиланням на дані Російської залізниці. У 2015 році обсяг контрабандного вивозу був трохи більшим - 1,3 млн тонн.

Видобуте вугілля збагачують на донецьких і луганських фабриках і переправляють через не контрольований українською владою кордон з РФ. Потім паливо йде на експорт в європейські та африканські країни. Частина вивезеного з Донбасу палива повертається в Україну під виглядом південноафриканського для потреб державної "Центренерго".

Російські держоргани оформляють вивезення донбаського вугілля як імпорт з України.

За підсумками 2016 року найбільші обсяги вугілля вивезла з окупованого Донбасу московська компанія "Петролеум капитал", яку видання називає фірмою Сергія Курченка. На неї припало 375 тис. тонн антрациту, а за чотири місяці цього року - ще 119 тис. тонн.

Другий найбільший постачальник вугілля з неконтрольованих територій - компанія "Угольные технологии" з Ростова-на-Дону. 2016 року компанія вивезла в Росію 116 800 тонн антрациту, за чотири місяці цього року - ще 139 600 тонн. Її засновники - "заступник міністра енергетики ЛНР" Олександр Мельничук, ростовчанин Валерій Донський і В'ячеслав Дрюченко.

З квітня 2017 року постачати антрацит  у Росію почала фірма "Внешторгсервис", яку теж пов'язують з Курченко. З 15 квітня по 10 травня цього року "Внешторгсервис" поставила в Росію близько 35 000 антрациту. При цьому загальний обсяг нелегальних поставок за цей період - більш ніж 89 000 тонн.

Нагадаємо, в середині травня 2017 року Кабінет Міністрів України ввів ліцензування експорту кам'яного вугілля марки антрацит, що має ускладнити його експорт.

Постанову ухвалено з метою "забезпечити рівновагу на внутрішньому ринку, запобігти неконтрольованому вивезенню антрацитового вугілля і забезпечити антрацитом українські енергогенерувальні підприємств в повному обсязі".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram