ГоловнаЕкономікаДержава

Експерт РПР звинуватила аграрне лобі в спробі завалити законопроекти про екологічну оцінку

"У нас є інформація, що вони не заспокоїлися".

Експерт РПР звинуватила аграрне лобі в спробі завалити законопроекти про екологічну оцінку
Татьяна Тевкун
Фото: Макс Требухов

Експерт ГО "Екологія-право-людина" і групи РПР "Охорона довкілля" Тетяна Тевкун стверджує, що аграрне лобі працює з народними депутатами з метою заблокувати законопроекти №2009 а-д "Про оцінку впливу на навколишнє середовище" і №6106 "Про стратегічну екологічну оцінку".

Про це вона сказала під час круглого столу, який було організовано у рамках інформаційного партнерства Реанімаційного Пакету Реформ і Інституту Горшеніна.

За словами Тевкун, восени 2016 року президент Петро Порошенко ветував першу редакцію законопроектів саме під впливом деяких аграрних асоціацій.

"У нас є інформація, що вони не заспокоїлися, і ці організації підштовхують деяких народних депутатів. Використовуючи таку складну для України тему, як корупція, вони намагаються розповісти, що законопроекти є корупційними. У нас таке відчуття, що вони просто намагаються завалити ці законопроекти", - сказала вона.

Тевкун пояснила, що деякі аграрні підприємства, наприклад, тваринницькі, дуже сильно забруднюють навколишнє середовище, тому їм не вигідні нові правила екологічної оцінки.

"У пресі лише зрідка з'являються публікації, що десь громада виступила проти свиноферми. Але якщо взяти все разом, то в Україні багато таких громад. Хочу сказати зі свого досвіду: я колись була в Польщі, ми відвідували свинарники. Але там я ходила в босоніжках улітку. А в наших свинарниках не можна пройти більше двох метрів, тому що відчувається сморід і все інше", - розповіла вона.

При цьому Тевкун висловила надію, що депутати, які вже один раз продемонстрували свою позицію, зроблять це ще раз і знову підтримають екологічні законопроекти.

Нагадаємо, в жовтні 2016 року Рада ухвалила два законопроекти про екологічну оцінку, які були зобов'язанням України в рамках Угод про асоціацію з Європейським Союзом, але пізніше президент Петро Порошенко ветував їх.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram