ГоловнаЕкономікаДержава

Кримінальне провадження про розкрадання на "Повітряному експресі" передано в суд

Одного підозрюваного заарештували, інший переховується.

Кримінальне провадження про розкрадання на "Повітряному експресі" передано в суд
Фото: Макс Требухов

Спеціальна антикорупційна прокуратура 10 квітня передала в Києво-Святошинський районний суд обвинувальний акт за фактом розкрадання майже 82 млн гривень держпідприємства "Повітряний експрес".

Про це повідомляють на сайті Національного антикорупційного бюро, яке розслідувало провадження.

За його версією, колишній в.о. директора держпідприємства з поплічником розікрав гроші, які призначалися на будівництво залізниці з Києва до аеропорту "Бориспіль". Для цього зловмисники використали понад 20 підконтрольних підприємств з ознаками фіктивності.

Поплічника затримали у вересні 2016 року, його заарештували за підозрою у скоєнні злочинів, передбачених ч.5 ст.191 (крадіжка) та ч.2 ст.205 (фіктивне підприємництво) Кримінального кодексу. Інший підозрюваний переховується. Проти нього розпочато процедуру заочного засудження.

Обом загрожує позбавлення волі на строк до 12 років.

Нагадаємо, в рамках нацпроекту "Повітряний експрес" планувалося побудувати швидкісну електричку з Києва в аеропорт "Бориспіль". У 2011 році під державні гарантії було укладено кредитний договір з Ексімбанком Китаю на 372,3 млн доларів. Генпідрядником проекту повинна була стати China Machinery Engineering Corporation (CMEC).

Перший символічний костур, який означав початок реалізації нацпроекту "Повітряний експрес", забили ще наприкінці 2011 року. Однак після цього будівництво зупинилося.

Передбачалося, що поїзд курсуватиме за маршрутом "Бориспіль" - Дарницький вокзал - Видубичі - Центральний залізничний вокзал. Експреси мали складатися з чотирьох вагонів і повинні були перевозити 500 пасажирів.

Восени 2015 року ревізія діяльності держпідприємства "Нацпроект "Повітряний експрес" виявила розкрадання на сотні мільйонів гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram