ГоловнаЕкономікаДержава

Україна 500 днів не імпортує газ з Росії, - "Нафтогаз"

Україна відмовилася від закупівлі російського газу наприкінці листопада 2015 року.

Україна 500 днів не імпортує газ з Росії, - "Нафтогаз"
Фото: glavcom.ua

 Україна не імпортує природний газ із Росії протягом 500 днів.

Про це повідомляє НАК "Нафтогаз України" у Фейсбуці.

Імпорт російського газу припинили 25 листопада 2015 року. Як заявили в НАК "Нафтогаз України", придбання газу за цим контрактом не відновиться до рішення Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма (Швеція), прийняття якого очікують до травня.

Нагадаємо, Україна наприкінці листопада 2015 року відмовилася від закупівлі природного газу в "Газпрому", оскільки "Нафтогаз" визнав його ціну завищеною. Маючи на 1 квітня в ПСГ 8,5 млрд кубометрів (за мінімально допустимих 5 млрд кубометрів), "Нафтогаз" у другому кварталі взагалі відмовився від імпорту.

"Газпром" у червні 2014 року звернувся в Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма з проханням про арбітраж з метою стягнення з "Нафтогазу" боргу за поставлений у 2013 і 2014 роках газ. Зі свого боку "Нафтогаз" звернувся з позовом про ретроактивну зміну ціни і відшкодування переплат і скасування заборони реекспорту. Суд об'єднав обидва позови.

На цей момент вимоги "Газпрому" за позовом становлять $31,75 млрд. Вимоги "Нафтогазу" за контрактом на постачання газу становлять $18,1 млрд, зокрема $14,2 млрд стосуються питання цін на газ, закуплений Україною в період з 20 травня 2011 року по жовтень 2015 року.

Президент Петро Порошенко очікує перемоги України у Стокгольмському суді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram