ГоловнаЕкономікаФінанси

Фінкомітет Верховної Ради підтримав законопроект про розширення повноважень Ради НБУ

Депутати рекомендували прийняти законопроект у першому читанні.

Фінкомітет Верховної Ради підтримав законопроект про розширення повноважень Ради НБУ
Фото: volyanarodu.com.ua

Сьогодні, 17 січня 2017 року, депутати Верховної Ради з фінансового комітету підтримали більшістю голосів законопроект №5304 (про підвищення ефективності регуляторної діяльності НБУ), незважаючи на негативну оцінку головного науково-експертного управління Верховної Ради і позицію правління НБУ. Про це повідомляє репортер LB.ua, який побував на засіданні комітету.

Проект закону передбачає розширення повноважень Ради НБУ. Якщо документ буде прийнятий, то Рада центрального банку буде проводити експертизу нормативно-правових регуляторних актів НБУ на предмет їхньої відповідності чинному законодавству та, у разі виявлення порушень, буде ухвалювати рішення про коригування таких актів або призупинення їхньої дії. Зараз правління НБУ приймає постанови без узгодження з Мін'юстом.

Рада НБУ також зможе проводити експертизу вже чинних нормативно-правових актів, прийнятих правлінням НБУ. Приводом для такої перевірки може бути ініціатива члена Ради НБУ або заява банку, банківської організації. Результатом такої експертизи також може стати призупинення дії постанови Нацбанку або внесення до неї змін.

Законопроект пропонує обмежити повноваження правління НБУ у сфері банківського нагляду. Зокрема, пропонується запровадити чіткий перелік причин визнання банку проблемним і додатково зазначається, що НБУ не може віднести банк до категорії проблемних з інших причин. Нацбанк не зможе визнати проблемний банк неплатоспроможним протягом 180 днів, якщо такий банк виконує узгоджений з НБУ план заходів щодо приведення своєї діяльності у відповідність із законодавством.

Критерії, за якими банк може бути визнаний проблемним, також пропонується пом'якшити. Наприклад, зараз в Законі "Про банки і банківську діяльність" говориться, що банк може бути визнаний проблемним, якщо протягом звітного місяця допустив зниження на 5% і більше щоденного розміру регулятивного капіталу, значення нормативу адекватності регулятивного капіталу. Пропонується підвищити цей поріг до 10%.

Зараз банк буде визнаний неплатоспроможним, якщо не буде виконувати свої зобов'язання перед вкладниками п'ять днів. У законопроекті пропонується збільшити цей термін до десяти днів. Є в законопроекті й інші послаблення для банків.

В цілому законопроект спрямований на розширення повноважень Ради НБУ і ослаблення ролі правління НБУ, на ослаблення контролю за роботою комерційних банків.

Присутній на засіданні комітету перший заступник голови НБУ Яків Смолій виступав проти підтримки цього законопроекту комітетом та посилався на висновок експертного управління Верховної Ради. Також проти цього законопроекту виступав заступник голови комітету депутат Олег Лаврик (Самопоміч), обережно критикував документ, хоча і вітав саму дискусію про повноваження Нацбанку, депутат Павло Різаненко (Блок Порошенка).

У підсумку присутні на засіданні члени фінкомітету Верховної Ради рекомендували прийняти законопроект за основу та доопрацювати його на спеціальній робочій групі за участю представників НБУ.

Законопроект розроблений депутатами Михайлом Довбенком (Блок Порошенка), Іваном Фурсіним (Воля народу), Максимом Поляковим (Народний фронт), Віктором Романюком (Народний фронт), Денисом Дзензерським (Народний фронт) і Русланом Сольваром (Блок Порошенка). Останній серед тих, хто значиться серед розробників законопроекту на сайті Ради, але не згаданий у переліку розробників законопроекту, який був розданий у паперовому вигляді на засіданні комітету. Керівник фінансового комітету - Сергій Рибалка (Радикальна партія).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram