ГоловнаЕкономікаФінанси

Рада НБУ вважає тимчасовим поточне зниження курсу гривні

"Фундаментальні чинники для девальваційних процесів зараз відсутні".

Рада НБУ вважає тимчасовим поточне зниження курсу гривні
Фото: Макс Требухов

Рада Національного банку не бачить фундаментальних підстав для девальвації гривні.

Про це повідомила прес-служба ради за підсумками засідання, яке відбулося 17 січня.

Поточне ослаблення курсу визнано сезонним і тимчасовим. Його спровокувала бюджетна експансія (збільшення держвидатків) у грудні, негативні очікування у зв'язку з націоналізацією ПриватБанку, скорочення пропозиції валюти від сільгоспкомпаній і збільшення попиту на валюту у зв'язку з необхідністю робити кредитні платежі наприкінці року.

"Фундаментальні чинники для розгортання девальваційних процесів зараз відсутні, зовнішньоекономічне середовище в цілому сприятливе. Стан поточного рахунку платіжного балансу, згідно з останніми даними, поліпшувався. Надходила виручка від експорту зернових, а також зберігалася сприятлива для українських експортерів кон'юнктура на світовому ринку чорних металів і залізної руди. Зі свого боку Національний банк оперативно реагував на дисбаланси валютного ринку, застосовуючи інтервенції, зберігаючи при цьому гнучкість курсу гривні. Вчасно було припинено пом'якшення монетарної політики, в грудні облікова ставка була збережена на рівні 14% і були продовжені тимчасові обмеження на грошово-кредитному і валютному ринках", - йдеться в релізі.

Тому рада НБУ радить громадянам на панікувати через ослаблення гривні.

Разом із тим рада виробила пропозиції і рекомендації правлінню НБУ і Кабінету Міністрів. Передусім вони стосуються припинення практики бюджетної експансії наприкінці року, оскільки вона може мати значні негативні макроекономічні наслідки.

Нагадаємо, що офіційний курс гривні на 18 січня встановлено на рівні 27,63 грн/дол., на чорному ринку долар торгується на рівні близько 28 грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram