ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін затвердив законопроект про боротьбу з патентним тролінгом

Видачу патентів можна буде оскаржити.

Уряд на засіданні в середу затвердив проект закону, спрямований на боротьбу з патентним тролінгом.

У повідомленні на сайті Кабміну відзначено, що недосконалість правового регулювання охорони прав на винаходи, технології або дизайн (в українському законодавстві - промислові зразки) створили умови для поширення в Україні так званого патентного тролінгу. Це діяльність суб'єктів господарювання, які реєструють промислові зразки на відомі форми виробів, а потім вимагають від компаній сплати роялті за використання цих об'єктів у комерційних цілях.

В уряді визнали це явище таким, що негативно впливає на інвестиційну привабливість України.

Законопроект, розроблений Мінекономрозвитку, передбачає створення механізму боротьби з патентним тролінгом, а саме: можливість адміністративного оскарження в Апеляційній палаті виданих патентів (свідоцтв) на промислові зразки (post-grant opposition).

Законопроект також передбачає можливість подачі заявок на реєстрацію промислових зразків і торгових марок в електронній формі. Для промислових зразків пропонується ввести додатковий критерій охороноздатності - індивідуальний характер об'єкта, який пропонується охороняти патентом (свідченням). Законопроект також створить можливість реєстрації колективної торговельної марки.

Нагадаємо, зараз патентні тролі можуть блокувати ввезення найпростіших товарів (наприклад, вішаків або планшетів) через отримання патента і внесення його до митного реєстру об'єктів інтелектуальної власності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram