ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ вважає, що філію PwC в Україні потрібно закрити

"Майже всі їхні звіти, які ми бачили, містили серйозні недоліки".

НБУ вважає, що філію PwC в Україні потрібно закрити
Фото: Архив

Національний банк вважає, що філію аудиторської компанії PricewaterhouseCoopers (PwC) в Україні слід закрити у зв'язку з неякісною оцінкою застав ПриватБанку.

Про це сказала начальниця відділу оцінки та моніторингу застав Департаменту управління ризиками НБУ Тетяна Сірош в інтерв'ю "Делу". "Чекаємо, що філію PwC в Україні буде закрито", - заявила вона.

"У нас є питання до оцінок PwC застав і ПриватБанку, і ще одного чинного банку, який ми не можемо назвати. Майже всі їхні звіти, які ми бачили, містили в собі серйозні недоліки, від чого ставали неякісними і непрофесійними. Наприклад, PwC оцінювали завод з виробництва алкогольних напоїв. У звіті було сказано, що оцінювався цілісний майновий комплекс, включаючи нерухомість і обладнання, і що все це належить одній юрособі. Коли ми перевірили, виявилося, що цій юрособі належить тільки нерухомість, а обладнання є у власності абсолютно іншої компанії. Зрозуміло, нерухомість без обладнання малоліквідна - її вартість в п'ять-шість разів менша, ніж вартість цілісного майнового комплексу", - пояснила Сірош.

Директор департаменту управління ризиками Ігор Будник і собі підкреслив, що такі розбіжності були майже у випадку всіх застав, які оцінювала компанія PwC.

"Ось ще один цікавий приклад - PwC оцінювали літаки. У звіті сказано, що вони провели візуальний огляд літаків в аеропорту "Бориспіль". Як підтвердження у звіт вклеєна фотографія судна з інтернету, де на задньому плані написано "Міжнародний аеропорт Анталії", - сказав він.

Представники НБУ заявили, що регулятор зараз вивчає питання, як притягнути українську філію PwC до відповідальності, і збирає матеріали, щоб передати їх материнській компанії PwC.

Нагадаємо, наприкінці 2016 року держава вирішив націоналізувати ПриватБанк, після того як з'ясувалося, що його капітал на 148 млрд гривень менший від необхідного і акціонери не зможуть закрити цю "дірку".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram