ГоловнаЕкономікаДержава

Україна використає частину китайського кредиту для переведення ТЕС на газове вугілля

Вартість переобладнання одного блоку - від 110 до 120 млн гривень.

Україна використає частину китайського кредиту для переведення ТЕС на газове вугілля
Фото: newsprolife.com.ua

Україна використає частину коштів, отриманих від Державного банку розвитку Китаю, на переобладнання всіх енергоблоків теплоелектростанцій державної енергогенеруючої компанії "Центренерго" зі спалювання вугілля антрацитової групи на газову.

Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик.

"Два дні тому була зустріч з президентом щодо китайського кредиту. Є два рішення. Перше - про 200 млн доларів на закупівлю бурового обладнання для програми збільшення видобутку газу. Друге, і прем'єр-міністр це підтримав, переобладнання "Центренерго" зі спалювання вугілля антрацитової групи на газову", - сказав він.

Насалик анонсував, що приблизно 20 березня очікується запуск енергоблоку №2 Зміївської ТЕС (Харківська область), на якому зараз тривають роботи з переобладнання на спалювання вугілля газової групи. Наприкінці травня очікується запуск після переобладнання енергоблоку №5 Зміївської ТЕС.

Насалик також зазначив, що вартість переобладнання одного блоку становить від 110 до 120 млн гривень. Який механізм може застосовуватися для фінансування за проектом переобладнання ТЕС, він не уточнив.

Нагадаємо, 13 січня 2016 року Міненерго повідомило про плани переведення ТЕС на газове вугілля. Аналогічні заяви про плани переведення ТЕС на газове вугілля лунали ще два роки тому, але тоді ці плани так і не були реалізовані.

У травні 2015 року заступник міністра енергетики Олександр Светелик заявив, що в Україні більше немає профіциту вугілля "Г", і до того ж сам процес реконструкції затягнеться на кілька років.

В Україні на вугіллі повністю або частково працюють усі 14 теплових електростанцій. Із них сім - на вугіллі антрацитової групи "А" і "Т", які стали дефіцитними після появи терористів на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram