ГоловнаЕкономікаДержава

22% дозволів на будівництво вже видає місцева влада, - ДАБІ

За результатами річної роботи спостерігається зменшення кількості порушень при видачі містобудівних умов і обмежень.

22% дозволів на будівництво вже видає місцева влада, - ДАБІ
Алексей Кудрявцев
Фото: Пресс-служба ГАСИ

У результаті децентралізації системи державного архітектурно-будівельного контролю місцева влада вже забезпечує обробку 22% дозвільних документів у будівництві. Про це повідомив голова Державної архітектурно-будівельної інспекції Олексій Кудрявцев, повідомляє прес-служба ДАБІ.

Децентралізація системи держархбудконтролю почалася наприкінці 2015 року - місцеві громади отримали важелі, необхідні для контролю над будівництвом на місцях. Створюючи власні інспекції держархбудконтролю, місцева влада повністю несе відповідальність за містобудівну ситуацію, має можливість реєструвати дозвільні документи, самостійно перевіряти об'єкти будівництва, зупиняти самовільне будівництво, штрафувати порушників тощо.

"На сьогодні функції архітектурно-будівельного контролю отримали 52 населені пункти, з них 16 - обласні центри. Найбільш активними є Київська та Дніпропетровська області, - зазначив Кудрявцев. - З огляду на те, що міста, які отримали повноваження держархбудконтролю, здійснюють дозвільні та реєстраційні функції самостійно, можна говорити, що сьогодні місцева влада забезпечує обробку фактично 22% обсягів дозвільних документів у будівництві. У 2017 році цей показник збільшиться, адже ми плануємо завершити передачу повноважень усім обласним центрам".

За словами Кудрявцева, Держархбудінспекцією створені всі умови, щоб органи місцевого самоврядування могли взяти на себе містобудівні повноваження. Зокрема, ДАБІ надає постійну консультаційну й інформаційну підтримку місцевим органам влади в процесі створення органів держархбудконтролю.

Водночас голова Держархбудінспекції повідомив, що для підвищення ефективності роботи місцевої влади в сфері містобудування Держархбудінспекція з 2016 року приступила до виконання нової функції - державного архітектурно-будівельного нагляду. Тобто ДАБІ як державний орган здійснює нагляд за законністю прийняття рішень місцевими органами містобудування та архітектури, а також тими місцевими органами, які взяли на себе повноваження з архбудконтролю.

За результатами річної роботи спостерігається зменшення кількості порушень при видачі містобудівних умов і обмежень. "Загалом в Україні проведено 534 планові та позапланові перевірки діяльності уповноважених органів. Майже 70% перевірок виявили порушення", - підсумував Кудрявцев.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram