ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ продав $47 млн заради підтримки курсу гривні (оновлено)

Надлишковий попит на долари пояснили вихідними на Заході.

НБУ продав $47 млн заради підтримки курсу гривні (оновлено)
Фото: Сергей Нужненко

У вівторок на міжбанківському валютному ринку спостерігається надлишковий попит на валюту. Щоб запобігти надмірним коливанням обмінного курсу гривні, Національний банк України оголосив про проведення аукціону з продажу до 80 млн доларів.

Про це повідомляють на сайті НБУ.

Надлишковий попит на валюту в регуляторі назвали ситуативним.

"З одного боку, пропозиція валюти сьогодні обмежена у зв'язку з різдвяними вихідними у США та Європі. Істотна частина валютної виручки, в основному від експорту товарів і послуг, в Україну надходить у доларах США і євро і, відповідно, переважно проходить через кореспондентські рахунки українських банків у США та Європі. Обов'язковий продаж валютних надходжень уповноважені банки зобов'язані здійснити наступного дня після отримання валюти. Відповідно, коли робочий день в Україні 26 грудня збігся з вихідним у США та Європі, валютна виручка на рахунки українських банків не надходила, що обмежило обов'язковий продаж валютних надходжень 27 грудня", - сказано в повідомленні.

З іншого боку, на валютний ринок тисне попит на валюту з боку компаній-експортерів, які отримали бюджетне відшкодування ПДВ минулого і поточного тижнів.

НБУ повідомляє, що обсяг міжнародних резервів на сьогодні становить близько 15,7 млрд доларів.

Оновлення. Незважаючи на готовність Нацбанку продати 80 млн доларів, попит був на меншу суму - 68,1 млн. Частина заявок була за курсом, який НБУ визнав неприйнятним, тому сума продажу становила 46,8 млн доларів.

Мінімальний курс продажу інвалюти становив 26,60 грн/дол., максимальний - 26,68 грн/дол. Частка заявок за максимальним курсом - 22,4%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram