ГоловнаЕкономікаБізнес

Суд розірвав договір між "Укргазвидобуванням" і компанією, близькою до Онищенка

На стороне госкомпании в дело вступила Генпрокуратура.

Суд розірвав договір між "Укргазвидобуванням" і компанією, близькою до Онищенка

Київський апеляційний господарський суд задовольнив скаргу державної газодобувної компанії "Укргазвидобування" і розірвав укладений 19 листопада 2007 року договір про спільну діяльність з компанією "Надра Геоцентр", афілійованою з депутатом Верховної Ради Олександром Онищенком.

Про це йдеться в постанові суду апеляційної інстанції від 9 серпня, оприлюдненому в Єдиному держреєстрі судових рішень.

Під час розгляду апеляції на боці держкомпанії в справу вступила Генеральна прокуратура.

Представники ГПУ в суді надали матеріали кримінального розслідування, які свідчать про реалізацію ТОВ "Надра Геоцентр" природного газу за заниженою вартістю, що призвело до збитків держкомпанії як учасника договору СД.

З січня 2014-го по червень 2015 року "Надра Геоцентр" реалізувала близько 426,1 млн кубометрів газу на суму 1,917 млрд гривень (за цінами, вказаними в аукціонних свідоцтвах і податкових накладних) за ринкової вартості цього газу 3,084 млрд гривень (згідно з висновком експертизи), в результаті чого, згідно з аргументами Генпрокуратури, оператор СД недоотримав 1,166 млрд гривень (вартість газу за проведеною слідством експертизою, мінус вартість газу за свідченнями і актами біржі).

"Укргазвидобування" мотивувала свій позов про розрив договору тим, що ТОВ "Надра Геоцентр" не виконало інвестиційні зобов'язання зі встановлення вузлів обліку газу, а також несвоєчасно виконувало податкові зобов'язання.

Внеском "Укргазвидобування" в договір СД з ТОВ "Надра Геоцентр" були 37 свердловин вартістю 107,038 млн гривень, внеском "Надра Геоцентр" - майно і грошові кошти в розмірі 209,561 млн гривень.

Нагадаємо, НАБУ і САП 22 червня викрили організаторів схеми з розкрадання коштів під час видобутку і продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ПАТ "Укргазвидобування", в результаті чого державі було завдано збитків на суму близько 3 млрд грн.

5 липня Рада дозволила затримання і арешт народного депутата Онищенка - головного фігуранта "газової" схеми. 27 липня генпрокурор Юрій Луценко підписав повідомлення про підозру Онищенку.

Тим часом, користуючись депутатською недоторканністю, нардеп покинув Україну. 29 липня він заявив, що перебуває в Лондоні, оформляє дозвіл на проживання і просить політичного притулку у влади Великобританії.

2 серпня він не з'явився на перший допит. У НАБУ заявили, що в разі повторної неявки стосовно нього буде запущена процедура оголошення в розшук. 5 серпня Онищенко знову не з'явився на допит в НАБУ.

9 серпня Солом'янський районний суд Києва дозволив затримати й арештувати депутата.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram