ГоловнаЕкономікаБізнес

В Україну завезли 600 автомобілів за зниженими акцизами

Закон набув чинності 1 серпня.

В Україну завезли 600 автомобілів за зниженими акцизами
Фото: autocentre.ua

З 1 серпня, коли набув чинності закон про різке зниження акцизів на вживані автомобілі, в Україну завезли близько 600 машин за новими правилами.

"Щодо вживаних автомобілів. Минулого тижня у мене була статистика, тоді було 550-600 автівок, які вже були розмитнені за новими правилами", - сказав голова Державної фіскальної служби Роман Насіров в ефірі телеканалу "112 Україна".

Для порівняння, за даними "Укравтопрому", в липні на первинному ринку було зареєстровано 230 вживаних легкових автомобілів і 5548 нових.

Нагадаємо, за новими правилами, ввезення старих імпортних автомобілів має подешевшати на 900-4000 євро залежно від літражу.

З 1 серпня в Україні набув чинності закон, який різко знижує акцизи на старі автомобілі (в 2-28 разів залежно від об'єму двигуна).

Оскільки депутати пішли на канікули і не затвердили поправки, запропоновані президентом Петром Порошенком, які би суттєво обмежили дію закону, він запрацював у тій редакції, яку депутати проголосували 31 травня. Тобто до 31 грудня 2018 року (термін дії пільгових ставок) громадянин зможе ввезти по одному авто протягом року (максимум три авто) і розмитнити його за низькими ставками акцизу. Притому їхати за автомобілем самому йому зовсім не обов'язково. Продати авто без будь-яких наслідків закон дозволяє вже через 365 днів.

Порошенко пропонував зміни, що дозволяють ввозити за зниженими акцизами лише одну машину на людину протягом терміну дії закону. При цьому вони повинні були заборонити її перепродаж і зобов'язати власника автомобіля завозити його в Україну особисто.

Згідно із законом, зниження ставок буде тимчасовим, на термін до 31 грудня 2018 року, і стосується легкових автомобілів, які були виготовлені не раніше 1 січня 2010 року. Пільгова ставка не буде застосовуватися до автомобілів, вироблених у Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram